10 Ocak 2010 Pazar

Bebek izni

.
"6 haftalık izin pek alışılmadık bir durum, neden izne gerek duydunuz?
- Eşimle birlikte karar verdik. İkimiz de çalışıyoruz. Genelde, erkek kariyerinin peşinde koşuyor, eşi ise evlenip çocuk sahibi olduktan sonra kariyerini askıya almak mecburiyetinde kalıyor. Son derece mantıksız. Halkın parası boşa gidiyor. Çünkü kızlarımızı eğitiyoruz ama çocuklardan ötürü işlerini geliştiremiyorlar. Devletin varoluş sebeplerinden biri buna göre şartlar yaratmak. İşverenler buna göre anlayışlı olmalı. Bunlar imkânsız şeyler değil; birçok İskandinav ülkesinde çoktan gerçekleşmiş. Almanya bu konuda biraz gecikti."

6 haftalik bebek iznine cikan Alman Yeşiller Partisi’nin Türk kökenli Eş-Başkanı Cem Özdemir ile yapilan roportajin devami burada.




3 yorum:

  1. Bizim de soyle bir planimiz vardi. Baba evde kalip cocuga bakacak ben calisacagim :) Bence artik sartlar degisti o yuzden erkeklerin izin alip bebek icin evde kalmasi bana garip gelmiyor. Belki cok mu yurtdisinda kaldik ne :) Bu arada Amerika, izinler konusunda Avrupa kadar ve Turkiye kadar hic iyi degil bu arada :(

    YanıtlaSil
  2. Sevindim senden yorum gelmesine. Merak ediyordum. Daha iyi hissediyorsundur umarim.

    Hala ayni plan gecerli mi sizde?
    Bizim icin pek iyi bir fikir olmaz H.'nin isi birakmasi. Malum ben asistan maasi aliyorum, birimizin para kazanmasi gerek :)
    Simdilerde kafam calisma, annelik izni gibi konularla mesgul. Benim eski planima gore Masis'ta bebek dogacak, okul bitecek, ben yaz boyu calismayacak ve Eylul'de is basi yapacaktim. Simdi ise Mayista bebek dogacak evet :), tez yazilmis olacak ama mezuniyetim Agustos'a kaldigindan hocam bana maas vermeye devam edecek yaz boyunca. Bu benim yazin calismam demek. Nasil olacak bilemiyorum. Azicik calismadan bebege bakabilmeyi hayal ediyordum.

    Ustelik doktoracilarin annelik izni haklarinin ne oldugunu dahi bilmiyorum. Ne zaman ise gitmeyi birakacagim, ne zaman baslayacagim, hic bir fikrim yok :(
    "Alacagin olsun Ishov!" deyip duruyorum (Benim Rus komite hocasi. Daha cok deney isteyip Mayis'ta bitirmeme engel olan).

    Arastirip ogrenmem gerek yasal annelik izni hakki ile ilgili...

    YanıtlaSil
  3. Evet biraz daha iyiyim o kadar cok c vitamini aldim ki sanirim etkisi oldu. Bir de tylenol aldigim icin hizlandi iyilesmem. Ama hala kulaklarim filan agriyor.
    Hayir ne yazik ki planlar benim postdoc pozisyonundan daha iyi maas veren bir is bulmam uzerine kurulmustu :) Hala umudum var. Neyse bence sen deneyleri bitirecek sekilde ayarla sadece yazma kismi olur. Bebekten vakit buldukca onu tamamlarsin bence yazin da maas aliyor olman iyi olmus. Hocanin da zorluk cikaracagini sanmiyorum ama bebek dogduktan sonra deney yapabilir misin bilmiyorum :( En iyisi mi deneyler bitebildigi kadar bitsin. Burada doktora yaparken bebek sahibi olan birisi var sanirim part-time seklinde ayarladi hem yazma kismi kalirsa e-maille filan iletisirsin hocan ile. 6 haftalik izin var da short-term disabilityin varsa sigorta ile oradan bir 6 hafta daha geliyor. Beni oyle ayarladilar ki zaten 12 hafta sonunda pozisyonum bitiyor :)) Tabii sanirim hamile oldugum icin de cikaramadilar yoksa dava acilmasindan korktular sanirim. Benim calistigim PI bana soz verdi ama onun disinda gelismeler oldugu icin biraz magdur durumda birakildik. Ne diyeyim akademik hayatin cilvesi. Acikcasi benim calistigim kisi 2 yil once anne oldu dogum iznini dogurdu gunden itibaren baslattilar ama tabii fakulte olunca isler biraz degisiyor. Sen bir hocan ve akademik islere bakan kisi ile bir gorus cok s1k1nti yapma hamile olunca pek dokunamiyorlar galiba :)))

    YanıtlaSil