17 Mayıs 2011 Salı

1 yas 1 aylik olurken

Son bir aydan uzun suredir Ilgar'in uyku duzeni kalmamisti. Cok uykusuz, yorgun gunler gecirdim. Dun ve bugun uykusuzlugumuzun suclulari kendilerini aciga cikardi. Sag ve sol birinci azi (molar) disleri cikti. Sag tarafin hala yapacak cok isi var ama en azindan guclu bir mazeret gelecek uykusuz gunlerimize. Neyi yanlis yaptim, duzen oturtamadim, cocugumu uykusuz biraktim diye hayiflanir olmustum, mesudum simdi :)

Ilgar artik bebek goruntusunden siyrilmis durumda. Ortalikta kontrollu bir sekilde kosturmasinin haricinde kelimesiz de olsa kendini ifade edebilmesi etken bunda. Ana babasi bizler oldugumuz icin hazirdik cok hareketli bir cocuga, daha bir iki aylikken belli ediyordu bu gunlerin nasil gececegini.

Haydut diyorlar yavrumuz icin. Surat zaten yara bere icinde, morluklari eksik olmuyor, gunde bir iki kere burnun kanattigi oluyor, dizler simdiden simsiyah. Ilk firsatini buldugunda bahceye atiyor kendini ve bizim onu yakalayacagimizi bildiginden muthis hizli hareket ediyor. Sandalyeleri hedef noktalara itip, oralara tirmaniyor, tirmandigi yerdeki ganimetleriyle sessizce egleniyor. Cam olan mutfak masamizdan odum kopuyor artik; kac sefer ustunde buldum Ilgar'i.

Sehpalarin uzerine cikip ooo oooo seklinde seslerle ritim tutup bizlerden sarki soylememizi istiyor ve dans ediyor. Koltugun arkasina gomdugumuz kablolarda akli, oraya girebilmek icin yapmadigi yok. Elektronik esyalarda gozu. Babasinin yillardir kullandigi telefonunu bozunca aldigi 'smartphone'u kaptigi gibi kacmaya basladi, yakalanacagini anladiginda telefonu elinden birakti maalesef. Daha once de Ferhat'in 'smartphone'unu kirmisti (babasi dalga gecmisti arkadasimizla "cocugun eline telefon verilir mi?" diye ama Ilgar'in hizini hafife almis belli ki).

Gecen sabah yine cok zor bir gecenin ardindan ikimiz de sizmisken o benden once uyandi. Bir gozum acik onu izleyerek yataktan kendimi sokmeye calisirken yanima anniieee diyip geldi, yanagini yanagima surdu. Yumdum gozlerimi, uyuyor taklidi yaptim. Anniee deyip yuzume surtunmesi, koynuma kedi gibi sokulup zorla gulerek beni uyandirmaya calismasi... Ah yuregim eridi! Daha once sadece arkamdan aglarken anne demisti bana. Boylesi cok guzelmis, cok!

Gelelim kotu ozelliklerine. Oglum bir yamyam. Annesini isiriyor sadece. Omuzlarim, bacaklarim iskence gormus gibi minik capli, kanli isirik izleriyle dolu. Isirma sorunu aslinda cok uzn zamandir var. Sevincini de sikintisini da isirarak anlatiyor oglum. Artik bir yasini doldurdugundan doktorun tavsiyesi ile cok kisa sureli time out/mola yontemine basladik. Isirdiginda yanaklarindan tutarak 'isirmak yok' diyoruz. Sonra alip en fazla iki dakika yatagina koyuyoruz. Sonrasinda gidip sarilip operek, isirmanin fenaligindan onu cok sevdigimizden, isirmamasi gerektiginden bahsediyoruz. Cok uzun zamandir sandigimizdan cok daha fazlasini anladigi asikar. Bunlari da anlar. Aslina bakarsak babayi isirmayi bunun sayesinde kesti. Bugunlerde mola istemiyorsun degil mi dedigimde vaz geciyor isirmaktan.

Diger bir sorun kendini teke zannetmesi. Kafasini tosluyor herseye. Bu benim kafam, bel kemigim, duvar ya da oyuncagi olabiliyor. Sanirim hissi kesfediyor. Diger yandan ilgi cekmek icin yapmasina engel olmak amaciyla hic ilgilenmemis gibi yapiyoruz.

Disler yuzunden olsa gerek parmagiyla disini kasirken kendini ogurtmeyi ogrendi. Cok kotu oluyorum oyle ogurunce. Ama yine tepki vermeyerek abartmasina engel olmaya calisiyoruz.
Sikayet edecek ne cok sey varmis :) Biz zaten daginik bir cifttik, bir umut belki oglumz arkamizdan toplar derken o topladiklarimizi dagitiyor. Evimiz bir harabe. Tehlikeli olan esyalari kaldirdikca zaten henuz yerlesilmemis giib duran evimizin yuzeyi Ilgar'in dolaptan kacirdigi kiyafetleri, oyuncaklari, mutfaktan asirdigi kapaklar vb. ile dolu oluyor. Sanirim bu boyle gidecek. Duzenli cocuk hayalime nokta.

Bu arada tuvalete tutmaya basladik. Cok daha kolay yapabiliyor isini. Merakla izliyor ne oluyor diye. Oyle baski yapmadan, rahat rahat. Gordukleri her kaka parcasina sevinen manyaklari anca ana babalar anlar :)

5 yorum:

  1. Ilgar haydut, Begüm de tam bir cadı,çok hareketli hep olmayacak işler peşinde. Bu mola yöntemi iyiymiş, ben de deneyeceğim. Bizim de saç çekme huyumuz vardı delicesine. Belki iyi bir yöntem değil ve her şeye uygulanamaz ama biz bu şekilde sonlandırdık. Begüm şiddetle saçımı çekerken ben de onun saçını çektim o çektikçe ben de devam ettim çekmeye. Sadece 2 gün sonra saç çekmek tamamen hayatımızdan çıktı:)))

    YanıtlaSil
  2. çok tatlı bir bebeek! benim minnoş kızım da 1 yaş 1 aylık. anlattıklarınızın pek çoğu bizim için de geçerli. ancak erkek çocuk haşarılığı biraz farklı sanırım. Defne de pek çok şeyi anlıyor anlamasına da yine de kendi bildiğini okuyor ve gerçekten de çocuksuzken ahkam kestiğim pek çok şey başıma geldi. :o)

    YanıtlaSil
  3. Missred: Sac cekme yontemini biz de aynen oyle hallettik. Fakat isirmaya isirmayla karsilik verilmiyor :/ Onlarla birlikte biz de ogreniyoruz. Bakalim sirada ne var? Operim tatli cadiyi :)

    Elo: Tesekkurler :) Senin kizinin dogum gunu ne zaman? Ilgar 24 Nisan'da dogdu. Gecmis dogum gunu kutlu olsun, nice mutluluk dolu yillari olsun :)
    Sutten agzim yandi benim de, buyuk konusmak yok :)

    YanıtlaSil
  4. sac cekme ve isirma cok tanidik geldi bana :)) Senin oglanin da disler erkenci. Dis cikma donemleri gercekten cok sancili ama sonra unutulup gidiyor galiba. Tuvalet konusunda da takdir ettim seni :) Opuyorum ikinizi de!

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil