2 Şubat 2011 Çarşamba

9. aydan haberler: ayri oda, yurume ve konusma calismalari

Ilk haberimiz Ilgar'in ayri odaya cikmasina dair. Iki gundur Ilgar kendi odasinda uyuyor. Umdugumuz gibi uyku saatlerinde cok buyuk bir degisiklik olmadi (umudumuz devam etmekte). Gece uyanir gibi olup tekrar uykuya dalmasi eskisine gore cok daha kisa suruyor. Odayi ona ait bir yer yapmak icin ugrastim. Basucuna koydugum takvim resimlerini cok sevdi. Zaten cok sevdigi donencesi de orada. Farkli fotograflar, duvara asilan kurumus cicekler, mumkun oldugunca az mobilya, oyuncaklari, kirilmaz aynasi vs. masrafsiz ama degisik uyaranlardan olusan esyalari var. Ama bence en onemlisi gorus hizasina yerlestirdigimiz "Aile Panomuz". Ailelerimizin Ilgar'la olan fotograflarini astik panoya. Uzaktaki sevdiklerimizin yuzune, ismine asina olsun istedik. Cok sevdi.
Esyalarini odaya tasirken gosterdigi tepki cok ilgincti. Yatagini bolup tasimak gerekiyordu. Bu sirada devamli karsi cikti bana. Sonra ne zaman ki yatagi tekrar birlestirdim, sevinc gosterisi yapti. Yavrum seviyor yatagini :)
Odasinda yatacagi ilk gun orada bol bol oyun oynadik. Aksam yatirdigimda hic yadirgamadan uyudu. En son gece yarisinda emziriyorum yavruyu. Sabah 6 civarinda uyaniyor, elbet bir gun 7 de olur diye umuyorum :) Eski duzenimize gore cok iyi bu. O da yorgun, gozleri kirmizi uyanmiyor artik. 

Gundemimizde sadece ayri oda yok elbet. Once kosarcasina siralayan Ilgar artik tay tay ayakta durabiliyor. Ustelik bir kac adim da atabiliyor :) Artik onu kimse durduramaz! 

Sozel olarak da atak yapmis durumda. Gordugu duydugu seyleri taklit ediyor. Mimikleri cok gelisti. En cok soyledigi sey baba. Sik sik gaga'li seyler soyluyor, sanirim Ilgar'i soylemeye calisiyor. Anne diyebiliyor ama soyletmek icin ikna etmek lazim :). Dadada diye heceliyor. Dayilar ve dedeler umitli :) Bir gun anne baba ona yumulmus opuyorken muck muck opucuklerimizi taklit etmeye basladi. O gun bugundur "op  oglum" dedigimizde oyle yanagimizi falan opmeden muck diyor :) 

Dans konusunda da epey ilerleme var. Kapi gicirtisina, benim soyledigim sarkilarla bile oynamaya basliyor. Popo ve bacaklara artik kollari da ekledi. Kollar havada sallaniyor dans ederken. 

Son olarak benim spor hayatim da yolunda gidiyor. Kaslari fena gevsemis gobegimin, 9-11 ayda siki calisirsam toplanir, belli bile olmaz dediler. Tabii sure bana cok uzun geldi. Bakalim o kadar uzun zaman spor motivasyonum devam edecek mi? Sporun baslica motivasyonu olan Ilgar'a sosyal ortam saglama amaci basariya ulasti. Cok egleniyor orada. Bu konuda keyfimiz yerinde yani. 

Son zamanlarin tek olumsuz gelismesi isirma huyu. En cok beni isiriyor. Okuduguma gore yavru bir derdi varsa anlatmak icin isirirmis. Ya da ilgi cekmek icin. Bizim durum ikinci grupta sanirim. Keyfi isirmalar bunlar.  Tensel temasi en cok benimle kuruyor; belki bu yuzden beni daha fazla isiriyor. Taktik olarak hep ayni, sert ifadeli ama azarlamayan bir tepki vermeliymis. Aslinda bu tepki memeyi isirmasina engel oldu. Baslarda memeler ciddi anlamda hasar goruyordu, kaniyordu. Artik bitti neyse ki. Kol bacak, goz kapagi isirmalari da biter elbet :)

Son olarak kaka yaptigini belli etmesi icin kaka yapar yapmaz temizlemiyorum altini. Su an oldugu gibi, bir sure sonra rahatsiz olup yanima geliyor ve altini degistirmemi istiyor. Anahtar kelime olan 'kaka'li cumleler kurup temizlemeye gidiyoruz. Umarim daha sonra bezi birakma calismalarimizda bunun faydasini gorururuz. 

Simdi kakali cumleler bizi bekler, temizlige :)
---

Yavru uyudu, unutmadan yazayim istedim. Bir kac aydir yerde minicik bir cop dahi gorse hemen isaret parmagiyla dokunup kaslarini catip ciddi ciddi himmmm diyerek homurdaniyor, konusuyor. Cok ciddi incelemelerde bulunuyor. Hep ayni yerde biraktigi mandalina kabugunu aldigimizda cok kiziyor.  Her gun o koseye gidip mandalina kabugu ziyareti yapiyor. Mandalina kabugu haricinde favorileri sabitlenmis vida basliklari, her tur elektrik kablosu, priz ve fisler.

Uzun suredir kirpiklerimi fark etmis durumda. Emzirirken parmagi hep kirpiklerimde. Bir gozun kirpikleriyle oynarken ikinci gozun varligini ilk fark ettigindeki yuz ifadesi cok guzeldi. Ara sira goz yuvarlarimi tutmaya calisiyor kahakaha atarak. Burun ve kulak deliklerimi kurcalamak, yuzumu sert bir sekilde yana cevirip kupemle oynamak,  dis tellerimle oynamak diger keyif aldigi faaliyetlerden :)

10 yorum:

  1. oh! hayırlı olsun Ilgar'ın yeni odası.. darısı bizim başımıza:)

    YanıtlaSil
  2. Cok keyif aldim okurken, poz vermis yavru!!!

    YanıtlaSil
  3. Ahahaha, ilahi Ilgar :) Kesfetmedik yer birakmamis.
    Sevindim cidden odasinda uyumasina. Ben cok onem veriyorum uykuya, cunku iyi uyuyamadigim zaman direncim kiriliyor ve pek salak oluyorum. Keske Tulin Su da babasina degil de bana cekseydi bu konuda diyorum :)

    Aile panosu bizde de var, buzdolabinin uzerinde, her sabah bakiyoruz. Uzakta olunca....

    Yurumeye basladi ha, bravo (ve yandiniz :P) valla, Tulin Su 9 aylikken yeni emeklemeye baslamisti :) Konusma asamalari cok zevkli oluyor, hele anne, annem kelimeleri ;) Gozunuz aydin!

    Ya bir de yine soyluyorum, bu cocugun fotograflari katalog cekimleri gibi, cok guzel :) Hediye derdiniz bitmistir bence, yakinlara takvimli falan bastirip gonderebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. Ilgar cok seker! kendine odasina alismasi da cok guzel. Biz de yavas yavas Bella'nin odasini yapiyoruz. Umarim biz de sorun yasamayiz.

    YanıtlaSil
  5. Odasını erkenden ayırmakla iyi yapmışsınız. Madem kakasını farkedip size temizlettiriyor, tuvalete de oturtmaya başlayabilirsiniz bence. Biz kızım 9. aylıkken başlamıştık: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2010/12/tuvalet-egitimi-ne-zaman-verilmeli.html
    Göbeğin toparlanırsa bize de haber ver, biz de başlayalım spora :)
    Bir de bir yazı talebim var: Diş telleri konusu. Ben de takmak istiyorum ama bazı diş doktorları diş tellerinin çürüklere neden olduğunu ayrıca dişlerin sağa sola çekiştirilirken çenenin çıkma ihtimali olduğunu filan söylüyorlar; cesaret edemiyorum. Senin hikayeni duymak isterim.

    YanıtlaSil
  6. Emel: Tesekkurler :) Sizlere de cok kolay geslin. Bizde cok surpriz oldu Ilgar'in odayi hic yadirgamamasi, o coktan hazirmis meger :)

    YanıtlaSil
  7. Cok Bilmis: Kaka konusunda cok acele etmek istemiyorum. Zaten ortalarda var bir lazimligi, oyuncak niyetine kullaniyor simdilik. Once kaka fikrini bir oturtalim. Daha yeni yeni altini degistirirken sakin durmaya basladi. Sanirim anlamaya basladi kakadan kurtulmanin ferahligini :)

    Gobek konusunda... Benim hamileyken gobegim sipsivri idi, one dogru gidiyordu. Zaten bebisin poposu dayali duruyordu gobege, ayaklari kaburgaya takip ittirip dururdu :) Bu sayede iki adet catlagim sadece gobek cevremde oldu. Elimle bastirinca boylamasina ortadan ikiye ayrik duruyor karnim(kaslar zaten ayriktir ama kalinca bir zar tarfindan bir arada tutulur). Bu yuzden cok gevsek, kaslari toplasam da o zari toplamak zor olacak. Egitmen bana bir yontemden bahsetti, detaylarini emaille anlatacakmis. Kusak gibi bir sey sarip karnina bir takim egzersizler yapiliyormus. Merakla bekliyorum ben de :)

    Ayri bir yazi degil de hazir yaziyorken burada anlatayim tel isini. Sadece bir kere pisman oldum tel taktigima o da ilk gundu :) Bende disler duzenli yerlesmisti fakat cene oturusumda sorun vardi. Farkinda degildim elbet. Kitir kitir oten bir cene ve her gun cektigim bas agrisi omrum boyunca benimleydi. Tel taktirdiktan kisa bir zaman sonra bas agrilari sona erdi. Nasil bir hafiflik oldugunu simdi anlayabiliyorum. Estetik olarak bir donem cok cirkin oldu agzim. Ceneyi dogru bir sekilde oturttunca dislerin dizilimini de degistirmek zorunda kaldilar, yamuk bir agzim oldu resmen :) Sonra duzeldi elbet. Dislerin sekil degisimi inanilmaz hizli oluyor, 1 hafta icinde farki anlayabiliyor insan. Ama arada bir insan kendini cirkin hissediyor tellerle. Cevredeki insanlar (kayinvalide, -baba mesela) sik sik sorar ne zaman cikacak bunlar diye, belli ki begenmiyorlar:) Alisiyor insan :)

    Duyduklarina gelirsek. Ben tellerle bir hamilelik gecirdim (hani derler ya hamilelik sonrasi disler curur diye). Normalde cok fazla dolgum vardir yani oyle saglam degildir dislerim. Fakat tellere ve hamileligime ragmen hic bir curugum olmadi. Degil cenemin cikmasi, cenem yerine oturdu, dunya varmis :)

    Eger dislerin dizilimini duzeltmek istiyorsan cok daha kolay ve kisa sureli bu. Ben heyecanla bekliyorum telsiz gunlerimi, bir kac ayim kaldi :)

    YanıtlaSil
  8. yazmadan edemedim tuvalet konusunda elimination communication kavramini bir incelemenizi oneririm. ben oglumu 2 ayliktan beri tuvalete tutuyorum ve kendisi kakasini zorunda kalmazsa veya ben tutarsam dogru zamanlarda hep tuvalete yapiyor. sonrasinda da hemen yikiyoruz lavaboda popoyu kolayca. boylece temizlik derdi de olmuyor:) tavsiye ederim. isin sirri her uyku sonrasi ve yemek sonrasi tuvalete tutmakta. once cisle baslayacktir ama inan devami gelir. tuvalete tutmaya uygun pozisyonlar diaperfree.org' du galiba orada var.

    YanıtlaSil
  9. Hatice cok tesekkur ederim. Arastiracagim muhakkak. Gelismelerden haberdar ederim :)

    YanıtlaSil