5 Ocak 2010 Salı

hamilelikte ultrason

.
Bu yazi Blogcu Anne'ye yazilan bir yorumken, cok uzun olunca buraya aktardim:

Aslina bakarsaniz ayni konuda yazmak istegim vardi. Fakat Blogcu Anne onceki yazilarinda ultrasonu konu edecegini belirttigi icin beklemeyi tercih ettim. Nurturia'daki yazismalari ise gozden kacirmisim.

Ultrason malum yuksek frekanstaki ses dalgalari kullanilan bir goruntuleme yontemi. ABD'de gerekmedikce ultrason cekilmiyor. Tamam sigortalarin gerekmeyen ultrasonlara para odemek istememesi bir sebep. Fakat durum eskiden boyle degilmis. Bir donem, alisveris merkezlerinde dahi 'ultrasoncu'lar turemis. Insanin hosuna gidiyor elbet surekli bebegini gorebilmek fikri. Diger taraftan kuskular epey bir artmis ultrasona karsi.

Yale Universitesi'nden Pasko Rakic'in onderliginde yapilan bir calisma ultrasonun fare embriyolarinda beyin kabugundaki hucrelerin gelisim sirasindaki goclerini etkiledigini gostermis. Yani hucreler varmasi gereken noktalara ilerleyememis ve ultrasona maruz kalma suresi arttikca bu etkinin daha da guclu oldugu gosterilmis.*

Bana bu calismadan Rakic ile calismis baska bir hoca bahsetmisti ilk olarak. Benim hic uygulamadigim bir teknik fakat deneysel olarak ultrasonu yani yuksek frekanstaki ses dalgalarini hucreleri tutunduklari yuzeyden koparmak icin kullandiklarini anlatti. Onun tavsiye ettigi, gerekmedikce ultrason cektirmemek.

Cekilen ultrasonun sikligi, suresi ayrica onemli bu durumda. Her seyde oldugu gibi abartmamak gerek diye dusunuyorum ben. Keyfi ultrasonlardan kacinmak en guvenlisi.

"We don’t want to push the panic button. It would be very wrong if women stopped having medically indicated ultrasounds because of this. Our study in mice does not mean that use of ultrasound on human fetuses for appropriate diagnostic and medical purposes should be abandoned." demis Rakic. **
Kisaca "Teshis ve tibbi gerekliligi olan ultrasonlardan kacinmamali".




*Prenatal exposure to ultrasound waves impacts neuronal migration in mice
Eugenius S. B. C. Ang, Jr, Vicko Gluncic, Alvaro Duque, Mark E. Schafer, Pasko Rakic; PNAS  August 22, 2006   vol. 103  no. 34  12903-12910

Neurons of the cerebral neocortex in mammals, including humans, are generated during fetal life in the proliferative zones and then migrate to their final destinations by following an inside-to-outside sequence. The present study examined the effect of ultrasound waves (USW) on neuronal position within the embryonic cerebral cortex in mice. We used a single BrdU injection to label neurons generated at embryonic day 16 and destined for the superficial cortical layers. Our analysis of over 335 animals reveals that, when exposed to USW for a total of 30 min or longer during the period of their migration, a small but statistically significant number of neurons fail to acquire their proper position and remain scattered within inappropriate cortical layers and/or in the subjacent white matter. The magnitude of dispersion of labeled neurons was variable but systematically increased with duration of exposure to USW. These results call for a further investigation in larger and slower-developing brains of non-human primates and continued scrutiny of unnecessarily long prenatal ultrasound exposure.

**Ultrasound affects neural development in mice http://neurophilosophy.wordpress.com/2006/08/08/ultrasound-affects-neural-development-in-mice/

10 yorum:

  1. Gercekten yararli bir makale. Bir kac kisinin Turkiye'de blog sayfasinda gormustum her hafta ultrason resmi vardi. Her hafta ultrasona girmek sorunlu bir hamilelik olmadigi surece bence cok gereksiz. O yuzden sana katiliyorum. Ofisinde ultrason olan doktor bulsaydin demislerdi bana baslarda ama benim bu konuda bir s1k1ntim yok.

    YanıtlaSil
  2. Her hafta ultrason mu?! Sasirdim dogrusu, ne gerek var? Zaten sen de demissin, gereksiz :))
    Ben bir ara kalp seslerini dinlemeye yarayan Doppler cihazindan alsam mi diye dusunmustum. Her yerde satiliyor. O da basbaya ses sinyalleri gonderiyormus bebege. Elbette almadim. Gereksizmis, simdi tekmeler sayesinde gayet iyi takip edebiliyorum bebegi :)

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim yorumun ve bu makaleyi paylaştığın için. Sonuç olarak hepsi aynı yere varıyor, değil mi? Tıbbi bir gereksinim yoksa, riskli bir hamilelik değilse sıklıkla uygulanmasına gerek yok.

    Ben de doktoruma sorup onun görüşünü alacağım, bakalım ne diyecek...

    YanıtlaSil
  4. Blogcu Anne: Bir an acaba makaleden bahsederek cokca ultrasona girmis kisileri sikintiya sokar miyim diye dert ettim. Fakat gereksiz yere ultrasona maruz kalmaya karsi da bir bilinc saglayacagini dusundugumden yazdim.

    Merak ediyorum ben de doktorunun ne diyecegini. Aktarirsin degil mi?

    YanıtlaSil
  5. Gayet bilimsel bir hamilelik yasayan arkadasimiz kim ola ki diye dusunuyordum. Acele acele didiklemeden okuyup kacan biri olarak, megerse bizim Yok ki imis :) Yuh bana!

    YanıtlaSil
  6. Ingiltere ve soguk :) Nereye geleceginize bagli. Orta ya da daha kuzeye gelirseniz, kar kuremek zorunda kalirsiniz. Ancak Londra normalde iliman iklime sahiptir :) Ne kislari cok soguk, ne yazlari cok sicak :) 7 yildir ilk kez bu kadar cok kar goruyorum. Normalde senede sadece:) 2 saat yagar, yerler biraz tutar, 3-5 saate ne kar kalir ne baska bir sey. Ancak bu sene farkli. Bilmiyorum global warming'in konuyla ilgisi ne kadar..

    YanıtlaSil
  7. Anne ve Bebisine minik bir ilave de ben yapayim... Cambridge'in de iklimi Londra ile hemen hemen ayni ve eger gideceginiz yer Cambridge olursa haber edin, her ne kadar terk-i diyar eylesem de bildiklerimi paylasayim. Oradaki arkadaslarimla sizi biraraya getirebileyim.

    YanıtlaSil
  8. Berceste: Hosgeldin! Bilimsel hamilelik demek :)Sasiriyorum aslinda, abuk kullanici ismim "yok ki"nin bu kadar benimsenmis olmasina.
    Aslina bakarsan daha var (hatta henuz hayal asamasinda) bizim gelmemize. Muhakkak haberiniz olur zaten. Cok sagol simdiden.

    Anne ve bebisi: O zaman biz Londra taraflarina geliriz :) Simdi ortada fol yok yumurta yok diyebilirim. Sadece Avrupa'ya gecelim istiyoruz bir iki yil icinde. En uygun ulke Ingiltere gibi gorunuyor. Senin yazini okuyunca gozum korktu sahiden. Madem bu sene istisnna sorun yok o zaman :)

    YanıtlaSil
  9. Hosgeldin deyisine tesekkurler, ama ben zaten buralardaydim :) Sadece Ponpon hanim dogdugundan beri cok okuyup, yorum birakamiyorum, o kadar. Hatta linklerimin arasinda var Yok ki :)

    YanıtlaSil
  10. Berceste: Biliyorum canim senin 'Yok ki'yi takip ettigini. Ben bu bebek sayfasina hos geldin demistim :)
    Ponpon Hanim'a opucukler!

    YanıtlaSil