31 Aralık 2009 Perşembe

Gebelikte hafta / ay / trimester hesaplamasi

.
Bizim genel olarak bildigimiz hamilelik 9 ay 10 gundur. Turkiye'de kimse "Kac haftalik hamilesin?" diye sormaz, aydir alinan kriter. Burada ise 40 haftalik gebelik uzerinden konusulur daha cok. Buradaki Turklerle eglenceli bir tartisma konusu yaratiyor bu.
"Kac aylik hamilesin?"
"22. haftadayiz"
"Yani kac aylik?"
"5 ay bitmis oluyor"

Iste burada bizim mantikli babadan itiraz geliyor. Bir kac kere inceden dalga bile gecildi benle. "Cok hevesli hamileligi ilerlesin diye" ya da "40 haftalik hamileyken 10 ayligim mi diyeceksin?" turunden cumlelerle.

Iste ben bu kitabin yalancisiyim :)





7 yorum:

  1. Bu kitabim aynisi bende de var ben de ilk gordugum zaman yok canim demistim. Galiba onlar 1 ayda 4 hafta oldugu hesabindan yapmislar halbuki bazi aylar kisa bazilari uzun vs. o zaman hafta hesabi da uymuyor buna gore. Arti bebegin gelisimi ileri de olabiliyor. Mesela bizim ki 3 gun ileride gorunuyor due date olarak verilen tarih. Tabii bu arada o tarihte ancak bebeklerin yuzde 5i dogarmis yani istatistiksel olarak yanilma payi var. H. de muhendisti degil mi? He he o da cok muhendisce yaklasmasin bu olaya canim. Guzel ve mutlu seneler...

    YanıtlaSil
  2. Baska bir kaynak buldum internette. Orada da son aylari 4 ya da 5 haftadan sayip toplam hamilelik surecini yine 9 ay gosteriyorlar.
    Ben 1 hafta=7 gun, 4 hafta=1 ay hesabindan ilerleyecegim. 10 ay hamilelik yasadim derim artik :)

    Bizim 'due date' cok net. Bebek benzer sekilde biraz onden buyuyor ama planli hamilelik oldugundan net sekilde beklenen dogum gunu hesabi yapabiliyoruz. Ilk dogumlar ongorulenden bir hafta kadar erken olurmus demistin ya sen. Kuzenimde oyle olmadi, ben o yuzden iyice odaklandim Mayis 2'ye :)

    H. muhendis evet. Mumkun degil olaylara baska sekilde yaklasamaz o :) Az cok ben de ogrendim ondan boyle olmayi, en azindan iddialarimi savunmak icin delil sunma aliskanligi edindim :)

    Mutlu seneler, harika bir 2010 diliyorum!

    YanıtlaSil
  3. Istatistik due date icin yuzde 5 diyor o yuzden istatistik ne kadar yanilirsa ben de o kadar yanilirim. Benim cevremde de genelde 1 hafta, 3-4 gun erken dogdular eger sezaryen olmadiysa. Her hamilelik baska iste biri birine uymuyor ;)

    YanıtlaSil
  4. "istatistik ne kadar yanilirsa ben de o kadar yanilirim" :)))
    Bir an H. konusuyor sandim :)
    Tabii benim kuzen, bir tanidik vb. ornekler anektoddan oteye gidemiyor. Istatistikler daha guvenli. Peki yuzde kac dogum on gorulen tarihten once ve sonra imis? Var mi o bilgiler sende?

    YanıtlaSil
  5. Soyle bir sey buldum: http://www.transitiontoparenthood.com/ttp/birthed/duedatespaper.htm
    Bebeklerin %80'i 38 ile 42. haftasinda doguyormus :)

    YanıtlaSil
  6. O zaman benim "tez Mayis'a kadar bitecek" hedefimde bir sorun var :) Yandik :)))

    YanıtlaSil
  7. Bosver tezler biter s1k1ntiya gerek yok hele de dogum arifesinde. Tez mez hikaye dermisim :))) Bitiyor gercekten cok dert etme hedefini de.

    YanıtlaSil