17 Aralık 2009 Perşembe

20. hafta - muz

.
Babycenter'da "Your child 20 weeks" yaziyor. Cocugunuz 20 haftalik. Hani bebegimiz, bibiimiz, beabaeemiz gibi seyler soyluyorduk da cocugumuz hic demedik. Ne garip geldi!

20 haftamizi dolduruyoruz. 5 ayligiz! Isin garibi ben hamilelikten henuz bir sey anlamadim. Son gunlerde kendimi biraz daha hamile gibi hissettigimi soyleyebilirim. Insanlarin ilgisini ceker oldu gobegim. Uzerimde tisort yokken "Sahiden hamileyim be!" diyorum kendi kendime. Ama sanki hamilelige yukledigim anlami yakalamis degilim. Daha heyecanli gunler bekliyordum dogrusu :) Mesela artik karnimdaki kipirtilar cok normal geliyor, oysa giderek gucleniyor o kipirtilar. Bense icimden "aferin oyle hareketli, saglikli ol" diyor ve sakin sakin isime devam ediyorum. Rahel aklima hep senin ilk ultrasonunuzda kalp atislarini dinlediginiz zaman aklindan gecenler geliyor. Her yazdigin, soyledigin kafamda nasil da yer etmis!

Insanlarin hamile oldugumu anlamamasi cidden mumkun degil. Zaten pek bilmeyen de kalmadi. Sali gunu komite toplantim oldu. Normalde cok kati olan hocalar nasil naziktiler anlatamam :) Her komite toplantim bir tez savunmasi gibi gectiginden bu da hirpaladi beni.
Bir ara degerlendirme yapmak icin benim disarida beklememi istedi hocalar. Komikti dogrusu. Benim hocam laba gidip dinlenmemi, geri donmem icin beni arayabilecegini soyledi. Digeri disarida beklerken oturmam icin sandalye teklif etti. En acimasiz -hadi kati diyelim- hoca, bolum baskani, bolumun girisindeki koltuklarda dinlenmemi tavsiye etti. Vay be dedim, en pamuk halleri bu olsa gerek :)



Komite toplantisi benim daha cok deney yapmam gerektigi sonucuyla bitirildi. Hocam oldukca tepkiliydi. Benimki gibi bir proje, benimki kadar cok veri kac doktora ogrencisinin vardi? Bu toplantidan edindigim en guzel sonuc hocamin hakkimda dusundugu seylerin bu denli guzel oldugunu ogrenmem oldu.

Hocalarin benden istediklerini yapacagimdan Mayis'ta mezun olabilmem icin gerekli seyleri zamaninda (mesela 19 Subat ilk tez basvuru tarihi) yetistiremeyecegim. Aslinda bir anlamda iyi oldu. Ben her halukarda Mayis'a kadar deneylerimi, makalelerimi ve tezimi bitirmis olacagim. Planladigima gore yazin calismayacaktim, simdi yazin calisiyor gorunecegim ama yapacagim is kalmayacak ama maas almaya devam edecegim. Agustos'a kadar ogrencilik statum devam ettiginden mezuniyet sonrasi is bulma surem uzamis olacak. 

Aman! Cok uzun yazdim bu komite toplantisi islerini. Hala kafam bunlarla mesgul, ondan herhalde :)

Neyse, bakalim Babycenter 20. hafta icin ne diyor?
Bebegimiz 300 gram agirliginda, yaklasik 17cm (kafadan kuyruk sokumuna) ya da 25cm (kafadan ayak ucuna) boyunda olmus. 20. haftadan oncesinde bebegin bacaklari hep kivrilmis durdugundan olcumu zor oldugundan kafa-popo olcumu aliniyormus ama artik kafadan ayaklara kadar olculecekmis boyu. Yutkunma egzersizlerine devam ediyormus. Meconium denen amnion sivisini yutup urettigi barsak urunu barsaklarda toplaniyormus. Bebegin ilk kakasi genelde bu meconium oluyormus. Bazi bebekler dogumdan evvel ya da dogum sirasinda disari atabiliyormus. Eh pek bi sevimli goruntu olsa gerek .

Benden yana gelismeler ise soyleymis:
Rahimin ust kismi artik gobek deligi hizasindaymis. Sahiden de hissetmek mumkun. Soyle sirt ustu yatin, gobek deliginin ustu bombosmus gibi geliyor, asagisi ise oldukca sert, bebek zaten hep oralarda :). Vucuttaki kan miktari arttigindan yeterli demir aldigimizdan emin olmamiz tavsiye ediliyor. Dogum derslerine katilmamiz da tavsiye ediliyor. cok erken degil mi?
Uyku duzeninde bozukluklar artik normal. Zaten bir taraftan oteye donmek giderek zahmetli bir hal aliyor. Burun tikanikligi, agiz kurulugu cabasi. Uyanip su ic, az sonra uyanip tuvalete git, yine uyan saga don...

Bu arada, anne ben bulgur pilavi aserdim :) Sasirmamissindir :)) Dun aksam essek yukuyle bulgur pilavi yiyip ustune basan hararet yuzunden epey bir su icip davul gibi oldum. Ama degerdi. Herhalde asermek bu olsa gerekti. Yiyip yiyip yediklerimin midemi doldurmuyormus gibi hissetmek, gozunun doymamasi, sanki dunyanin en lezzetli seyini sonsuza kadar yiyebilirmissin gibi hissetmek. "Bahar Karlari" darisi en kisa zamanda basina!

8 yorum:

  1. Keyifle okudum :)

    Bulgur pilavını çok severim bu arada. Bulgur yemen doğru seçim. Afiyet olsun darısı başıma :)

    Tez konusunda kolaylıklar diliyorum. Bebeğe selamlar.

    YanıtlaSil
  2. Demek doktora bitirmek uzere iken hamile kalmak varmis :)) Saka bir yana herhalde onlar da insan sonucta sana verebilecekleri stresin nelere yolacabileceginin farkindalar sanirim. Bence agustosa kadar uzamasi iyi olmus. Her iste bir hayir vardir. Boylece zaman konusunda kendine iskence yapmayip rahat rahat deneylerini tamamlarsin. Merak etme bitiyor tez denen meret senden ne kadar cok isteseler de :) Hocan tabii ki seni savunmak durumunda cunku aslinda diger komite uyeleri bir anlamda hocana da laf atmis oluyorlar. Sonucta senin mentorun o senin dogru yolda ilerlemeni saglayacak kisi kisacasi.
    Hmm demek bulgur pilavi. Ben de yapayim uzun zamandir yapmadim. Hatta mercimekli yapayim uzerine de bol yogurt ;)

    YanıtlaSil
  3. Şekerim bu hamilelik zor zanaat, ama yeri geliyor tadından da yenmiyor. Bugün ben de 22 haftalık göbeğimi göstererek benden bir önceki arabayı almadıkları otoparka "Arkada bir çocuk, karnımda bir çocuk. N'olur yürütmeyin beni!" diyerek girebildim :)

    Keyfini çıkarman, bebeğini sağlıkla kucağına alman dileğiyle...

    YanıtlaSil
  4. Ruh Dagi: :) Sagol. Bazen oyle yerken sen geliyorsun aklima. Ama "gececek" anahtar kelimemiz senin de yazdigin gibi. Ycurl de kolay gecirmemisti ilk uc ayi, kusma dertleri olmustu. Sanirim simdi daha iyi.

    Ycurl: Ben de bilemezdim boyle yumusak kalpli olacaklarini. Ama yeterince degillerdi dogrusu, uc saat boyunca ayakta sunum yaptirttilar bana. Inan baska bir ogrencinin komitesinde boyle bir sey gorulmuyor, millet sasirip kaliyor "nasil yani" diye. Ben de gitmis en fena hocalardan olusan bir komite olusturmusum. Hocamin tavri sadece savunma amacli degil, sahiden. Fikir vermesi acisindan, en fena dedigim Rus hoca tarafindan bana onerilen sey su oldu "Oyle daha once gosterilmis bu deyip ona inanma, sen bastan yap o deneyleri." Literature guvenme deyip bana referans aldigim tum calismalari bastan yap dedi :))) Neyse, hala etkisi altindayim :))

    Bizim bulgur pilavi havuc ve bezelye garniturluydu. Dedigin gibi uzerine de bol yogurt... Sanirim hala doymamis gozum :)

    blogcu anne: Hos geldin :) Insanlarin hali hazirda bir sempatisi oluyor hamile kadinlara. Fakat herkes sevmiyor bu 'ozel' muameleyi. Hamileligiyle ilgili soru sorulmasini, kazara karnina dokunulmasini vb. evmeyen arkadaslarim var. Dusununce benim oyle bir sikintim yok neyse ki. Dedigin gibi keyfini cikartiyorum :)
    Sana da kolayliklar, saglik dolu gunler.

    YanıtlaSil
  5. Demek 20 haftalık oldu minik bebek!! Hayırlı olsun. Ben de çok rahat bir hamilelik geçirmiştim. Sadece 33 haftadan sonra hareketlerimde biraz ağırlaşma olmuş ama son 2-3 hafta da o ağırlık da yine geçmişti. Hamilelik çok muhteşem birşey. Her gününün tadını çıkartmak lazım. Bebek doğduktan sonra hakikaten de durup düşünmeye zaman kalmıyor. Tam bir "roller coaster ride" başlıyor ama en zevklisinden :))

    Bu arada doktora tezi ile hamilelik bir arada oldukça zor bir kombinasyon. Tez hocasının gidişattan memnun olması çok mutluluk verici. Bir de doğum öncesi tez de biterse tadından yenmez diye düşünüyorum. Kolay gelsin.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Bana "fotoğraf gönder, ne durumdasın, haber et" dediğinde yeterince anlamamışım seni arkadaşım, özür dilerim. Her anını, nasıl hissettiğini, nasıl olduğunu öyle çok merak ediyorum ki, iyi var bu blog! Bir de yazılarını okumadan önce -şayet Işık izin verirse- bir müzik ayarlamaya çalışır oldum, acaba yazdıkların melodik geldiği için mi bana? Yoksa okurken hem eğlenip -iyi olduğunu bilerek rahatlayıp-, hem de uzak -sözde uzak değil mi?- oluşumuza hüzünlediğimden mi? Bu akşam Orhan Hakalmaz "iki keklik" dedi kulağımda ve ben tatlı bir gülümsemeyle okudum yazdıklarını. :)

    Hamile oluşunun her avantajını kullan arkadaşım, hakkındır. Biz şımarmayı bilmeyen kadınların bin kere hakkıdır!

    Bir şey soracağım sana, şu "yerim seni" dışında bir de "kurban olurum sana"yı araştırsana kuzum. :) Bizim süt danasını severken her seans "annen kurban oluuur saannaaağ" diye haşin bir şekilde kendisine sarılmamla bitiyor da, ben yalnız mıyım bu konuda ya da ulusça mı yalnızız, merak ediyorum.

    Öperim göbüşten..

    YanıtlaSil
  7. Senem: Tadini cikarmak lazim sahiden de. Bir bakmisim kocaman bir gobek, biliyorum ki bir bakacagim kucagimda. Zaman cok hizli geciyor, zevkle keyifle olsun yeter ki :)
    Dogum oncesi tezi bitirmek planim zaten, simdilik her sey yolunda giderse mumkun gorunuyor. Rahat rahat, keyifle kisa sureligine de olsa bebekle basbasa kalabilecegim.

    ***

    Ah be Rahel! Ben hala/hep haber/fotograf bekliyorum :))) Seninle boyle yazismak da guzel ama. Oyle "annen kurban olur sana" sahnesi gormek istiyorum ben! Isik'in gulusunu, senle olan iletisimini, birbirinize attiginiz bakislari da. Sozde uzak degil mi simdi kacirdiklarimin huznunun sebebi :( ?

    YanıtlaSil
  8. After reading your article you must know what I have written here fuji apple nutrition.This one is being written after getting inspiration from you.

    YanıtlaSil