27 Ekim 2009 Salı

12. hafta - misket limonu

Bu hafta da geride kaldik. 13. haftamiza girmis durumdayiz, henuz 12. haftayi ozetleme firsatimiz olmadi. Gectigimiz Cuma gunu tarama testini yaptirdik (12.3'te). Bu seferki ultrason cok daha detayli goruntu veriyordu, dolayisiyla izlemek cok heyecan vericiydi.

Bebegin vucudundaki tum kemik yapilari ayirt etmek mumkundu. Yuzu resimlendirilen uzayli figurlerine benziyordu. Henuz yumusak doku gelismediginden buyukce bir kafanin kucuk bir bolgesinde burun kemigi ve dis tomurcuklari ile kuru kafa/uzayliyi andiran bir goruntu cikiyordu. Ailelerimizin her ikisinde de koca kafalilik normal bir sey oldugundan bebegin kafa cevresinin bir hafta ilerden gitmesine sasirmadim ama "nasil dogacak bu koca kafa" diye korkmuyor da degilim. Omurgasindan el ve ayaklarina her sey cok netti, femur (ust bacak), radius ve ulna (on kol) kemiklerini kendim ayirt edebiliyordum. En hos kismi, bebegin yuzune 'zoom' yapilip hem kafasinin hareketlerini hem de kalbinin atisini es zamanli ayakta monitore yaklasmis H.'yi de izledigim sahneydi. Ellerini acip kapiyor - ki kocaman elleri var- ve devamli salliyordu. Guzeldi, komikti; cok cirkindi :)

Gerekli olcumler alindi, kan verildi. Simdi 2 hafta kadar beklememiz gerekiyor test sonuclarini almaya. Degisen bedenim, buyuyen gobegim, alistigim mizmiz hallerim ve gorduklerimden sonra bebegin saglikli olmasini dilemekten baska yapacak sey kalmiyor bana. Umarim her sey yolunda gider.

Babycenter'in dedigine gore 12. haftada reflekslerin gelismesi buyuk habermis -ki ultrasonda hareketlerine, ellerini acip kapasina sahit olduk. Barsaklar gelisiyor, bobreler idrar torbasina simdiden idrar uretiyormus. Kafa, yuz, sinir sistemi gelisimi ise tam hiz devam etmekte imis.

Bende ise plasentadan salgilanan progesteron sagolsun, yemek borusu ile mide arasindaki kapagin gevsemesi sonucu mide yanmasi halleri gormek -ki goruyoruz gayet- normalmis. Rahimin ust kismi pubic kemigin hemen uzerinden hissediliyormus (anatomi bilmek cok faydali bu tur farklari erkenden yakalamak icin).
Dogrusu gobegim epey buyuk (bence). Artik saklamak mumkun olmuyor. Koyu renk ve bol seyler giymek pek ise yaramiyor. Su test sonuclari bir gelse de artik bebegi saklamaktan kurtulacagim gunleri gorsem diye bekliyorum.

Bu arada biz cinsiyetini ogrenemedik bebegin. Ultrasonu yapan kisi kizlarin klitorisinin erkeklerin penisi kadar buyuk olabilecegini, ayirt etmenin zor olacagini, o yuzden bir sey soylememeyi tercih ettigini anlatti bize. Fakat biz merakimizi gizlemedigimizden genital alana bakti, bizim gordugumuz kocaman (goreceli elbet) bir keseydi ama kiz/erkek fikrimi sadece erkek lehinde %60'a degistirebildi. Mecbur 18.-20. haftayi bekleyecegiz, bir sonraki ultrasona artik.

Bu cinsiyet konusunda ultrasonu ceken kadinin anlattiklarindan sonra daha once pek dikkat etmedigim genital organ gelisimine baktim. Sahiden de iki cinsiyet arasinda genitallerin gelisimi cok benzer. Yukaridaki fotograflar 11. hamilelik haftasinda (9. embriyonik gelisim haftasina denk geliyor) kiz (sag) ve erkek (sol) bebeklerin dis genital organlarinin resimleri (1. Anus, 2. Labio scrotal folds, 3. Legs, 4. Genital tuber, 7. Urethral groove, 8. Urogenital folds). Inanilmaz guzel!

1 yorum: