13 Şubat 2012 Pazartesi

ilik donörü gönüllüsü

Gamze'nin televizyonlardaki konusmasini kac kere denediysem de dinleyemedim, izleyemedim. Yazdiklarini da okuyamiyorum. Benden genc bir kadin olmasi, anne olmasi, kucucuk bir cocugunun olmasi, yasamak icin onca nedeninin ve isteginin olmasi, onun gibi yuzlerce hastanin olmasi, o hastalarin cocugumla, benime, kardesimle, annemle yasit olabilmesi...
Empati kurmak icin onlarca daha neden var, aklimin aldigi, bilincaltimin beni hirpaladigi onlarca neden. Gormezlikten gelmek cozum degil. Gecistirmek de ise yaramayacak. Bu tur acilarin aslinda hic bize ugramadan yanibasimizdan sapip gitmediklerini hayatim boyunca tecrube ettim ediyorum. Beklememek lazim, elimizden bir seyler gelebilecekken durmamak lazim.

Gamze'nin kemoterapisi olumlu sonuc verirse ne ala. Vermezse ilik nakline bagli olacak hayati. Once ailenin doku uyumuna bakilacak, daha sonra akraba disi donor havuzu taranacak. Eger bunlar olmazsa yurtdisina yonelecekler. Akrabada %1, akraba disinda 1/40000 olasilikla cikan uyumun akrabadan umit kesilmesi halinde memleketten cikmasi dusuk olasilik oldugu icin yurt disindaki donor bankalarinin bir an once taranmasi guzel bir fikir gibi geliyor kulaga. Benim anladigim bir doktorun/kurumun baglantisi/basvurusu olmadan bu isin oyle kolay olmadigi. Elimizde kodla gidip "bir rica etsem tarama yapar misiniz?" diyemiyoruz. Bu arada online dolasan doku kodu aslinda hasta sirridir, oyle ulu orta paylasilmamalidir.

Ben Gamze iyilesecek umidiyle doluyum. Diger yandan bunun bir uyanis olmasini, ulkemde ilik bagislamaya hazir gonullulerin sayisinin bir kac onbinler degil, milyonlari bulmasini, uc ay omrun kaldi denen bebek/cocuk/eriskin insanlarin son umidi olan yurt disi ilik bankalarina ulasmalarinin uc bes ay surmeyecegi gunlerin yakin olmasini istiyorum.
Bu firsati kacirmayalim arkadaslar.
Gamze icin, hayatini yasama sansi bize bagli olan insanlar ve cocuklar icin.
Kemik iligi bagisi gonullusu olalim.
Cok basit, sadece bir gunumuzun bir iki saatini alabilecek bir islemle birilerine yasanacak yillar verebilecek olmanin dusuncesi dahi heyecanlandiriyor beni.

'Kemik iligi bagiscisi nasil olunur gibi bilgilere ulasmak icin http://gamzeakbas.blogspot.com adresine bakabilirsiniz. Eger bizler gibi ABD'de yasiyorsaniz Evren'in su yazisina bakmanizi tavsiye ederim. Ucretsiz, kucuk bir pamuk cubukla ilik donoru gonullusu olabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Cok guzel açıklamışsın İlk, kalemine sağlık! Ve de çok haklısın, Türkiye'deki sayıları mutlak artırmamız gerekiyor. Çünkü dediğin gibi bu süreçler çok uzun sürebilir. Umarım kısa sürede Türkiye'de de artar bu sayı.

    Ve bir de bu kanser vakalarının bu kadar artması çok can sıkıcı. Burada bir köyde bu tarz vakalar artınca, köylüler araştırıp çok yakınlarında nükleer santral olduğunu görmüşler. Her kanserde neden diye sormadan kendimi alamıyorum. Bu gencecik yaşta neden oluyor çok merak ediyorum...

    YanıtlaSil