27 Şubat 2012 Pazartesi

Çocuk güvenlik koltuğu

Bugün Ayşe Arman'ın bir röportajını okudum. Konu çocuklarımızın hayatını emanet ettiğimiz (etmeyenler de var elbet) araba koltuğuydu. Verilen bilgilere göre:
"Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre Türkiye, 0-14 yaş grubunun zarar gördüğü trafik kazalarında 5. sırada. Avrupa’da trafik kazalarında çocuk ölümü yüzde 2’lerde gezinirken, bizim ülkemizde yüzde 40’larda."
Bu korkunç rakamların en büyük nedeni ülkemizde ilk doğduğu günden itibaren bebeklerin, çocukların 'çocuk güvenlik koltuğunda' değil kucaklarda oturtulması, araba içerisinde serbestçe dolaşabilmeleri.

I.'ı doğduktan sonra hastaneden çocuk güvenlik koltuğuna yerleştirip çıkmıştık. Koltuğumuz 0-9kg arası bebekler için dizayn edilmiş, 5 nokta kemer sistemliydi (omuzlardan gelen emniyet kemeri koltuk altı hizasında birleşiyor, daha sonra göbek hizasında başka bir tokaya takılıyor). Röportajda da söylendiği gibi bu kemer sistemi sayesinde bebek hem göğüs kafesinden hem de kalçasından sabitlenmiş oluyor.
Araştırmalarımız sonucunda koltuğu en az bir yaşına kadar arkaya bakacak şekilde yerleştirmemizin yasalarca zorunlu olduğunu (yakin zamanda bu iki yasa cikartildi), fakat bebeklerin boyun kasları 2 yaşına kadar tam gelişmemiş olduğundan öne bakacak şekilde oturduğunda olası bir kazada boyundan sakatlanmalarının yüksek olasılık olduğunu öğrendik.

Dolayısıyla edindiğimiz ikinci çocuk güvenlik koltuğu kilosu ve boyuna daha uygun büyüklükte ve geriye bakan şekilde yerleştirilebilen bir koltuk oldu. Biz I.'ı hala geriye dönük oturtuyoruz. Bunu iki yaşı dolana kadar değil, uygun kilo ve boyda geriye bakan koltuk bulabildiğimiz sürece yapacağız.


Hayır çocuğun midesi bulanmıyor, çünkü doğdu doğalı bu şekilde yolculuk yapıyor. Hayır sıkılmıyor, çünkü olası bir kazada ona çarpıp zarar veremeyecek türden oyuncakları ve kitapları oluyor elinin altında. İstediğinde camdan dışarıyı izleyebiliyor. Elbette oturmayı istemeyip ağladığı oluyor ama bunun sebebi bir yerde sabit duramaması oluyor ama kural belli: gitmek istiyorsa sadece o koltukta oturarak gidebilir, taviz yok.


 Amerika'da yaşarken sorun yok elbet, elimizin altında çocuk güvenlik koltuğu içine sabitlenmiş arabamız istediğimiz şekilde yolculuk yapabiliyoruz. Fakat Türkiye ziyaretlerimizde çok zorlanıyoruz doğrusu.
Son iki seferdir bebek koltuğumuzu yanımızda taşıdık. Bindiğimiz çoğu aracın arka koltuğunda emniyet kemeri, kemerin takıldığı toka, kemer ve tokanın uyumu gibi eksikliklerle uğraştık. Bir keresinde binecek olduğumuz taksi ön koltukta kemer var oraya koyalım çocuğu deyince kaçasım gelmişti. İstanbul gibi bir şehirde kolumda koca koltuk gezinip durmuştum. Zor olmuştu herkese bunun gerekliliğini anlatmak ama olmuştu. Bir keresinde arka koltukta İ. kendi koltuğuna oturmuş yanında kuzenim iki çocuğunu kucağına almış yolculuk yapmıştık. Çok garip hissetmiştim. Bir tek benim çocuğum mu kıymetliydi? Çocuklarının üzerine titreyen kuzenim nasıl göremiyordu aldığı riski?


Bakin, asagidaki videoda 18 aylik torunu one bakan cocuk guvenlik koltugunda otururken yaklasik 56 km/saat hizla kaza yapan bir dede konusuyor. Kaza ucuz atlatilmis, cocugun sadece boynu kirilmis. eger o koltukta oturmuyor olsaydi olebilirdi de. Fakat one degil de geriye bakan sekilde otursaydi boynu kirilmayacakti. Cunku 12-23 aylik cocuklarda one bakan koltukta otururken olusabilecek ciddi hasarlar arkaya donuk oturanlara gore bes kat daha fazla.




Önümüzdeki Nisan ayında Türkiye'ye gideceğiz. Bu sefer problem büyük çünkü I. büyüdü ve dolayısıyla araba koltuğu da büyüdü. Şu an bizim kullandığımız epey hantal. Uçak yolcuğunda da araba koltuğunda oturacağı için daha derli toplu bir şey bulayım istiyorum. Şu aletten aldım, bu sayede araba koltuğunu resimdeki gibi Türkiye'deki yolculuklarda kullanabileceğim. Geriye daha dar ama yine emniyetli bir koltuk bulmak kaldı.

7 yorum:

  1. Canim ya ayni sorunlari ben de yasadim Turkiyede. Bizde yazin gidicez bakalim nasil olucak bu sefer! bol sanslar sana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de bol sans. Bakalim benim bu seferki cabalarim sonuc verecek mi :)

      Sil
  2. Biz de yakında uçak yolculuğu yapacağız ve gittiğimiz yerde araba kiralayacağız. Bahsettiğiniz alet puseti hiç sevmeyen oğlum için iyi bir alternatif gibi duruyor. Merak ettiğim bu aparata ek olarak kemer vs. gibi birşey almak gerekiyor mu? Bir de kullanışlı mı gerçekten?
    Çok teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu alet kendi kemeriyle geldi. Cok kucuk bir yerden, alt kenarina oturtuluyor araba koltugu. Sonra alette sabit olan kemeri araba koltugunun arkasindaki bosluktan geciriliyor. Gayet puset gibi is goruyor, kolaylikla suruluyor. Tek farki alcak olmasi elbet. Okudugum kullanici yorumlarinda ozellikle ucak yolculuklarinda aktarma yaparken hayat kurtarici oldugu yaziyordu.

      Sil
  3. Duru 32 aylık, en başından bu yana biz de koltuksuz olmadık hiç. Evet hemen her çocuk mutlaka en az bir kere koltuğa oturmamak veya oturduysa bir fırsatını bulup kalkmak için çırpınır. Ama bizde de taviz yok. Benim pamuk kızımın bahanesi emmek istemesi oluyordu. Son zamanlarda bu durumu kullanıyordu. Hoş ona da 3 gündür son verdik. Biz eşimin geçici görevi nedeniyle Cidde'deyiz malesef. Malesefi açarsam içine çoook şey sığar ama yeri değil şimdi. Burada çocuk sayısı çok fazla, öyle olmasa bile bugüne kadar Arapların koltuk kullananını görmediğim gibi, önde annesinin kucağında oturan çocuk sayısı ve hatta babasının kucağında onunla birlikte araba kullanan! çocuk sayısı haddini aşmış durumda. İçler acısı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) Cok zaman olmustu. Umarim Cidde'de keyfiniz yerindedir. Dedigin sahneler cok yakin zamana kadar bizde de oluyordu. Icler acisi dedigin gibi.
      Duru kocaman olmus, sut durumlariniz umarim tez zamanda sorunsuz atlatilir :)

      Sil
  4. Merhaba, sizi iyi anlıyoruz. Biz de iki çocuk büyüten olarak hiç taviz vermiyoruz. Daha önce yurt dışında yaşadık, artık Türkiye`deyiz. Çocuklar açısından anlamsız gelen diğer çocuklar neden bağlanmıyor kısmı...Açıklıyorum anlıyorlar, artık büyüdüler zaten. Biri 10, diğeri 7 yaşına yakın.
    Türkiye`ye tatil için gelip gittiğimiz dönemlerde ne pratik çözüm araba kiralamaktı.
    Ama sevindirici şeyler olmuyor değil, en azından artık Türkiye`de de yasalaştı bu durum. Kullanmak zorundalar. Her zamanki gibi uygulamada sınıfta kalınıyor ama epey yaygınlaştığını da söyleyebilirim. Bunu mağazalardaki araba koltuklarının çeşitliliğinden de anlayabilirsiniz.
    Sizin seyahat için bulduğunuz yöntem pratik gibi. Umarım sorunsuz atlatırsınız Türkiye tatilini...

    YanıtlaSil