2 Ağustos 2010 Pazartesi

ah memisim vah memisim

Cok acelem var! Bu blogu ileride unutabilecegim ayrintilari yazmak icin acmistim. 'Ilk'lerimizi yazacaktim. Maalesef benim ilk kez basima gelmeyen 'yumurtanin kapiya dayanmasi' bitti bitecek tezim icin soz konusu oldugundan bebegimiz/ailem haric her seyi/herkesi bir tarafa koymama neden oldu.


Oncelikle, bebegimiz hayatindan memnun olsa gerek. Evdeki uc kisinin yogun ilgisiyle buyumekte. Skype/webcam sagolsun Turkiye'deki sevenleriyle birebir gorusup onlara gulucukler gonderebiliyor. Ilk kez sevgilim ABDye geldiginde tanismistim ‘webcam’lerle. Ne kadar acayip geliyordu, dokunmak istiyorsun ama elini uzattiginda monitore carpmakla sarsiliyorsun. Iletisimin boylesine alismak zor ve bir o kadar yabanciydi. Simdi ise bebegimize her tur komikligi yapmaya calisan (ince seslere daha cok tepki veriyor bilgisine istinaden sesini kadin sesine benzetmeye calisan dayi gibi), yavrunun bir gulusuyle sevincten cilgina donen ailemizi ve bebegimizin onlarla girdigi iletisimi gozlemlemek hem duygusal hem de bilissel saskinliga yol aciyor.

Bebekle her gunumuz yeni bir deneyle geciyor gibi. Bebek dedigime bakmayin – gerci hala ismiyle seslenmek garip geliyor- gozumuzun onunde her gun biraz daha buyuyor, her uykusundan biraz daha farklilasmis sekilde uyaniyor. Dogumundan itibaren gecen sadece uc kusur ay degil de yillarmis gibi gelirken zaman kavraminin bilincimize yaptigi oyunlarla –yine- saskin bir sekilde kalakaliyorum. Yavrunun sadece gogsumden beslenip bu derece gelisiyor olmasi benim gibi biyolojik mekanizmalari mucizevi bulan –su an asama kaydetmek icin ugrasip psikolojik aci cektigimi soyleyebilecegim kariyer secimim de bu yuzdendir- birisi icin inanilmaz saskinlik –yine- ve mutluluk verici oluyor. Kisaca/ anlasilacagi gibi yavru buyuyor ve ben saskin bir sekilde onu izliyorum :).

Su an gundemimde bitsin artik diyerek son sancilarini cektigim tezim kadar sut verme/emzirme var. Uzun bir suredir sag memenin sut uretimi cok dusuk. Bu dususun baslangici tezimin ilk yarisinin teslim tarihine denk geliyor; anlamak zor degil ki stres en buyuk sut dusmani. Hal boyle olunca sol memeye cok fazla yukleniyoruz, sagdaki sut uretimini arttirmak icin de devamli pompaliyorum. Bu durumda memeler curume asamasina geldi artik :).
Buna ilaveten yavru olmayan disleriyle isirma pratikleri yapiyor, dis etlerinin arasina sikistirdigi memeyi cekmek en buyuk eglencesi gibi. Anladigim kadariyla yavrunun dis etleri kasiniyor, disler cikis hazirliginda belli ki. Meme ucu ise cigneme pratigi yapip dis etlerini rahatlatmak icin ideal. Dun gece acidan hungur hungur aglamama neden oldu bu. Artik yavrunun dislerine masaj yapmali diye dusunurken Nurturia’daki su soruya denk geldim. Daha sonra da Acalya’nin su videosuna. Simdilik cozumum aynen bu sekilde yavrunun dislerine gazli bezle masaj yapmak. Hem temizlik hem masaj, belki bir ise yarar ve ben acidan kurtulurum. Eklemeliyim, bu sadece aci degil agri da yapiyor. Insan meme ucu agriyor diye uyuyamaz deselerdi inanmazdim, dun geceye kadar.

Bizden haberler simdilik boyle. Aslinda yazacak ne cok sey var.

Yazmali, daha cok yazmali...

Bu arada 1-7 Agustos Dunya Emzirme Haftasi imis. Ben de emzirme ile ilgili bir seyler yazmis oldum :)

5 yorum:

  1. Kızımız 1 yaşını geçti, son hız emmeye devam ediyor. Ben meme ucu ağrısının hasını doğumdan sonraki günlerde çektim. Meme uçlarım çok fazla hassasiyet gösterdi ve her meme verişimde ciğerim sökülüyordu acıdan. Ama hiç kaçmadım, sevgiyle ama dişlerimi sıkarak emzirdim kuzucuğumu. İyi bilirim meme ucu ağrısını işte bu nedenle.

    Hem sen daha dur dişler yok ortada, dişleri kendini gösterince nasıl ısırıyorlar. Anlayacağın memelere kurtuluş yok bir zaman daha.

    YanıtlaSil
  2. Her çocuk ısırmaz emerken Defne. Dante ısırmadı hiç mesela. Belki güldüğü zaman falan ısırıp nabız yokladı ama tepki asla gülmek yada acı ile feryat etmek olmamalı. Keskin ama abartmadan ve tavizsiz bir tepki hemen işe yarıyor. Meryem'e ilerisi için tavsiye olsun bu. Defne de zaten aşırı tepki göstermiyormuş o da güzel. Ama Defne'ciğim, bir dahaki sefere ısırınca kesinkes bundan hoşlanmadığını anlamasını sağlayan bir tepki vermen şart. Alan memnun, veren memnun olması gerekiyor emzirmede. Anne acıdan ağlayacak durumda olmamalı, bu işkenceyi yapmayın kendinize. Biliyorum acınızı görsün istemiyorsunuz ama görmeli, ama feryat da etmeden, keskin ama kararlı ama travmaya yolaçmayacak şekilde. Nasıl yaparsınız bilmiyorum ama bizde çok işe yaradı daha ilk baştan.

    YanıtlaSil
  3. Açalya'm canım benim. Çok haklısın. Zaten ben meme ucu ağrılarını ilk günlerde çektim. Isırmalara gelince benim kızım da birkaç defa yaptı, yok daha. Bizde alan da veren de memnun emzirmede şekerim. Bu da beni çoook mutlu ediyor. Senin deneyimlerin ise benim için çok özel.

    YanıtlaSil
  4. Eminim ki duymussundur, ama ben yine de yazayim,
    Benim oglumda cok uzun sure emmek istedigi icin bende de malesef yaralar oldu, cozumu nipple shield kullanmakta buldum, suan alan razi veren razi misali emzirme seanslarimiz kabusa donusmuyor, kesinlikle tavsiye ederim,
    Sutunun artmasi icinse Trde satilan humana still tee diye bir cay var, ben gelirken anneme siparis vermistim, TRden gelecek arkadaslarin veya tanidiklarin varsa istetebilirsin cok faydasini gordum, sutum artsin diye de cok yemek zorunda kalmiyorsun hem,
    Neyse insallah biran evvel sagligina kavusursun insallah
    selamlar

    YanıtlaSil
  5. Hepimiz bir sekilde yavrulari emzirmenin yolunu bulmusuz ne guzel. Bence ilk 3 ay en sikintili donem,sonrasinda ne guzel bir seymis emzirmek der oldum :))

    YanıtlaSil