20 Mayıs 2010 Perşembe

Uyku-yeme-gaz-kaka-cis beşlisiyle 26. gun

.
Yuzustu uyuyabildi anca; annem ve benim gozumuz ustunde, popo havaya dikilmis, favori kurbaga pozisyonunda uyumakta. Ben dun gece herkes yattigindan beri gune baslamis gibi hissediyorum. Sabah 8-11 nobetini anneme devredip biraz uyuyabildim. Cok sikayet edecek bir sey yok aslinda, bebek iste. Beyni gece/gunduzu ayirdedene, ritim tutturana kadar boyle. Kafamda mucize imaji birakan 6. hafta/40 gun donemini bekliyorum. 

Bebeklerde buyume ataklari oluyormus, genelde 3. ve 6. hafta, 3. ve 6. ay donemlerine denk geliyormus. Bu donemlerde bebekler her zamankinden daha ac, daha uykusuz, daha uykulu, daha huysuz olurmus. Sanirim bizim haftamizi bu kadar zor yapan da boyle bir buyume atagiydi. Mememle savasan bir bebek oldu, emmek daha cok emmek istiyor, cekistiriyor, kivraniyor, memeyi birakiyor sonra panik olup sapsal sapsal hizmete hazir memeyi yakalayamiyor, nasil kiziyor! Ilk basta komik geliyor bu halleri. Kizgin, kipkirmizi, kucucuk bir surat dusunun, dunyanin en sirin yuzu. Ama sonra aglamaya baslayinca bendeki huzursuzlugu anlatmak kolay degil. Sanirim bebegin aglamasindan sadece ben oyle kotu hissediyorum, kalbim sikisiyor, ter basiyor vs. :).

Benim canimi en cok sikan sey uykusunda aglamasi. Eh bebek ask olsun! Madem uyuyorsun neden agliyorsun?!  Sahne hep ayni:
Memede uyuyakalan bebek yatagina yerlestirildikten 5 dakika sonra aglar, anne kosar, 'gazi mi var, yoksa ac mi' diye endiseyle basinda bekler. Bebek az once ciglik atan degimis gibi uyumaya devam eder. Anne tam uykuya dalacak bebekten yine bir ciglik ve/veya kivranma hareketleri. Bu durum tekrarlar durur. Sonuc iki saatlik uykusunu tamamlamis ve sut isteyen bir bebek ama hic uyumamis bir anne.

Butun bu anlattiklarimi katlanir kilan ise bebegin gozunun icine bakmasi oluyor. Gozumun icine oyle derin bakiyor ki icim eriyor. Hele bir de gulumserse anlatilamaz bir mutluluk hissi kapliyor icimi. Yukarida sikayet ettiklerimi siliveriyor o gulucuk, nasil guzel! Omrun hep guzel olsun oglum, hep boyle guzel gul!

14 yorum:

  1. mmm tanıdık geldi.. kundaklamayı denediniz mi hiç? tuna da sadece yüzükoyun yatıyordu. kundak yapmamıza izin vermedi ve zaten temmuz sıcağı olduğundan pek ısrar etmedik ama benimki tam kundak bebesiymiş. şimdi şimdi anlıyorum

    YanıtlaSil
  2. Uyurken ağlama sorunu Cevcev'de de oldu. Yaklaşık 3 aylık olana kadar özellikle gece 3.5tan sonra mızıldanarak uyurdu. Ben de onu kontrol etmekten çok uykusuz kalırdım. Gazdan oluyor genelde ama çözemedim, kendiliğinden geçti sonra.

    Size sabır diliyorum. Büyüdükçe kolaylaşacak ve güzelleşecek. Harika bir iş çıkarıyorsunuz :)

    YanıtlaSil
  3. Hem yorucu hem de çok keyifli bir süreç ama zaman o kadar hızlı geçecek ki bugünleri gülerek hatırlayacaksınız.Fırsat buldukça dinlenin ve bebeğinizi bol bol öpün koklayın bunları iki çocuk annesi bir anne olarak söylüyorum,sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sağlıkla huzurla büyütün bebeğinizi. bizde ilk iki aydan sonra daha kolaylaşmaya başlamıştı. her halleri güzel. yeter ki dinlenecek azıcık zamanımız olsun:)

    YanıtlaSil
  5. Tebrikler, bebeğini sağlıkla, güle güle büyütmeni diliyorum. Anlattıklarının hepsini biz de aynen yaşıyoruz... o popiş havada pozisyon benim de favorim.. fotoğraflıyorum ama fotoğraflarda asla gerçeği kadar ısırılası çıkmıyor :) Ağladığında hissettiklerimi ne güzel tarif etmişsin.. demek annelik heryerde, herkesde aynı.. kendimi sakinleştirmek için dur bakalım diyorum, bu daha ne ki.. daha hasta olacak, düşecek kalkacaki alış bu ağlamalara... 40 günden de çok ani bir değişim bekleme bence, biz kırkımızı bitireli birkaç hafta oldu ama sanki 40 öncesi daha zor değildi.. her bebek de ayrı bir dünya, sizinki daha kolay olur belki.. ama inanılmaz hızlı büyüyorlar, ben gün be gün farkediyorum nasıl büyüdüğünü.. hergünün tadını çıkarmak lazım.. kolay gelsin size, sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Desene biz de 3.hafta buyume atagi yasiyoruz. Uslu uslu emen cocuk bir iki gunden beri huysuzlasti. Saat basi emmek istiyor. Memeyi cekistiriyor, kiziyor, birakiyor, soylenir gibi sesler cikariyor. Beni yoruyor, sut gelmiyor, babasi yoruluyor. Bir kisir dongu seklindeyiz su siralar. Ama dedigin gibi bir gulucukleri dunyaya bedel.

    YanıtlaSil
  7. masallah masallah :) cok tatli coook :))


    keskin ciglik atiyorsa kramp falan giriyor olabilir mi acaba? hulya'nin dedigi gibi kundaklamak cok ise yarayabiliyor. iste bi o yontemi dene, bi bu yontemi dene derken gazi, sancisi gecer.. sonra disi baslar.. o gecer 2 yas inatlari baslar :)) saglikli bir sekilde buyur insallah butun bebeler :))

    kolay gelsin :))

    YanıtlaSil
  8. Yazdıklarını okurken geleceğimi görüyor gibiyim :)


    Hem bebeğe hem sana kolaylıklar diliyorum. İkinizde bir şeylere alışmaya benimsemeye çalışıyorsunuz çünkü.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. demek ki hepsi aynı bu bebişlerin. 28. gündeyiz ve biz de aynı şeyleri yaşadık, yaşıyoruz. Ben bir de bebişin yukarıda anlattığın durumlar esnasında akıp giderek heba olan sütlere üzülüyorum:)

    YanıtlaSil
  10. yuzustu yatmasi iyi, ellesmeyin endiselenmeyin :o) gazini guzel cikarir oyle.
    Gece kundakta yatirin Hulya ve Esra`nin dedigi gibi. Annem burdayken Dante`nin karnina, hani Medela`nin gogus agrilari icin mikrodalgaya konulabilen padleri var ya yuvarlak, onlari isitir koyardi gazi gecsin rahatlasin diye (Esra`nin dedigi gibi gaz da olabilir ani cigliklari)

    Memeyi iyi kavrayabiliyor mu? silikon meme ucunu daha iyi kavrayabilir eger senin meme ucunu kavrayamiyorsa, meme ucuyla daha iyi kavrayip savaslari bitebiliyor, actir, susuzdur falan ondan da yaparlar oyle. Insan yavrusu hakikaten cok zor buyuyor.
    Netflix`iniz vardir sizin, Babies filini mutlaka ismarla DVD`ye cikacak yakinda (sinemada oynuyor, istersen annen ordayken gidin kocanla ikiniz, zaten 1 bucuk saatlik kisa nispeten)

    YanıtlaSil
  11. Masallah cok tatli olmus, buyumus, cok yakisikli olmus :)
    Bilmiyorum firsatin olur mu da, ben hala bebek icin neler alabilirimin listesini bekliyorum senden, hem simdi daha da tecrubelisin, cevabini bekliyorum 4 gozle :)

    YanıtlaSil
  12. Cok tatli...
    Fotoda meydan okuyor annisine resmen :))
    Kolay gelsiiin...

    AslihanK.

    YanıtlaSil
  13. Hulya: Tabii canim, kundak muhakkak yapiyoruz ama her zaman ise yaramiyor. Burasi da cok sicak bir memleket (klimalar olsa da). Careyi incecik ortulerde bulduk.

    KISD: Cok tesekkurler. Ben de cok sikayet etmek istemiyorum bu yuzden, gecici her sey, hizla degisiyor zaten. Idare etmek dusuyor bizlere :)

    Pastane'den: Tesekkur ederim. Opuyorum, kokuyorum ama yetmiyor. Galiba hic yetmeyecek degil mi?

    Anne Cafe: Annem ve haftasonlarinda esim sagolsun yukumu hafifletiyorlar. Tek basina cok zor olurdu herhalde. Ben de hele su kirki ciksin diyorum hep, gorecegiz artik :)

    Eylem: Evet! Fotograflarin hic biri gercegi kadar guzel gelmiyor. Belki de bize oyle geliyordur, kim bilir :) Sizlere de kolay gelsin!

    Ycurl: Hircin oglanlarimiz bizim :) Yanaklarindan op annesi!

    Anne ve Bebisi: Cok tesekkurler. Ciglik dedigim yaygara da olabiliyor. Her gecen gun daha bir tanir olduk aglama sekillerini. Gaz odugunda tesbih bocegi olup iniyor. Bizimkinin cigliklari daha cok meme icinmis, cozduk :)

    Ruhdagi: Ben de boyle hissederdim baskalarinin yazdiklarini okurken. Bir bakiveriyorsun ki sen de ayni durumdasin. Sana da simdiden kolay gelsin :)

    Missred: Sutlere yaniyor insan, evet! Dun gece bizimki emmis emmis agzinda biriktirmis, sonra cikardi elbet, icim gitti :) Kolay gelsin sizlere.

    Acalya: Doktoru cok siki tembihledi. 'Ani bebek olum'lerinin yuzustu yatinca neredeyse iki katina ciktigini okuduk biz de. Bu yuzden temkinliyiz. Yoksa dedgin gibi en kolay gazi oyle cikiyor. Kollarinin refleks hareketleri yuzunden de uyanmiyor. Yuzustu yatirmaya en iyi alternatif kundaklamak.
    Meme ie savasmasi gecen haftaya ozel bir davranis oldu, simdi gayet iyi :)
    Babies'i izleyecegiz ilk firsatta, bakalim ne zaman :)

    Nuran: Sagol. Yukaridaki yazida yazdim tecrubelerimi. Umarim isine yarar.

    Aslihan: Cok sagol. Sizler nasilsiniz? Habersiz birakma :)

    YanıtlaSil
  14. AYni seyleri yasiyorum YALNIZ olmadigim icin mutluyum :)

    YanıtlaSil