3 Mart 2010 Çarşamba

31. hafta - ilk hickirik - portakallar dortlendi

.
Hissettigim ilk hickirik oldu bu. Ne garip bir his! Derinden, pit pit pit... Kisa bir zaman sonra gecti. Baska bir sey degildir herhalde. 

Dun doktor kontrolumuz vardi. Kilomda bu ay artis yokmus, ben zaten cok yiyorum deyince daha cok kalorili beslenmem gerektigini soyledi doktor! Inanamadim :))) Herhalde bu tasinma, kosturma isleri yuzunden kilo almadim. Ama bebek buyuyor o kesin, karnim son bir iki haftadir fark edilir duzeyde buyudu. Bir de dusuk tansiyon derdim var. Tabii dert derken yuksek tansiyon gibi degil elbet.En buyuk dert beyne giden az kan sayesinde hafif sarhosmus gibi geziyor olmam (safliklardan bahsetmeyecegim, onu dogrudan hamilelige addediyorlar). 8e 5 tansiyonum var dedigimde is arkadasimdan 'su an olu olman gerekir o zaman' diye tepki aldim. Komikti cunku normalde de 9a 6 gibidir tansiyonum. Bunyeden bunyeye ne kadar cok fark ediyor her sey.

Doktora bebegin pozisyonunu nasil anlayacagimi sordum bir de. En cok hareketi nerede hissettigine gore anlayabilirmisim. Genelde dizler, dirsekler cok carparmis. Elleriyle karnimi kasiklarima dogru kavradi, kafasini hissediyorum su an dedi ki o sirada bebek her zamanki favori pozisyonundaydi. Gobegimin iki yaninda cikinti olusturacak sekilde duruyor, ozellikle sag karin bosluguma goreceli olarak daha hafif vuruslari ayni anda hissedebiliyordum. Hehhhehe :) Demek ki bebek bas asagi duruyor, dizlerini/poposunu gobegime dayiyor, dirsekle de karin bosluguma vuruyormus. Cok hosuma gitti bunu hayal edebilmek. Belki ultrason cektirenler icin daha kolaydir bu ama ben herhalde doguma yakin bir zamanda ultrasona girecegim, baska turlu bebegi sadece hayal edebiliyorum :)

Bir arkadasimdan duydum ki bebek anne karninda hareketli oldugu saat duzenini dogduktan sonra da devam ettiriyormus. Yani anne gece yatinca bebek hareketleniyorsa dogduktan sonra da ayni sey oluyormus. Bencilce ama cok inanmak istedim buna. Bizimki ben kalkinca hareketleniyor, gece yattigimda soyle bir iki tekmeyle idare ediyor, gun icinde de belli araliklarla beni durtuyor. "N'oooolllluuuurrrr gece uykusuzluk yasatmasin!" diye dualarim var :)

Babycenter'in dedigine gore bizimki 31. haftada yaklasik 41cm boyunda ve 1.5kg agirliginda. Agirligi dort portakala denkmis :) Genelde hamileligin ikinci yarisindan sonra gorunen Braxton Hicks kasilmalarindan bahsetmis Babycenter. Bu kasilmalar rahimde 30 saniyeden uzun surmeyen, duzensiz, agrisiz turden kasilmalar oluyor. Eger duzenli araliklarla gelen (agrili olmak zorunda degil)  kasilmalar hissediyorsak doktora gorunmemizde fayda varmis. 1 saat icinde 4ten fazla kasilma, vajinal akintida artis ve farklilik, karin agrisi, adet sancisi gibi agri, bel agrisi, pelvik (legen kemigi alani mi demeli) alanda basinc artisi dogum belirtileri imis. 

Bu arada memelerden sut gelmeye baslayabilirmis, gelmemesi de normal elbet. Ilginc bir sey bu. Belki bebek dogdugunda cok cok siradan gelecek ama hamilelikte gobekten once gogusler buyumeye basliyor. Saskinlikla degistiklerini goruyorsun. Renkleri, buyuklukleri vb. her sey degisiyor. Sonra gobegin buyumesi hizlaninca goreceli olarak daha kucuk kaliyorlar. En son almak zorunda kaldigim camasir eskiden kullandigimdan kat be kat buyuk. Sonra o da yetmezmis gibi sut geliyor! Dur daha erken degil mi? Ugrasmamak, kurcalamamak lazim gibi bir his var bende. Sut salinimini saglayan hormon (oxitosin) rahimde kasilmalari da sagliyor cunku, gerci seks sirasinda da artiyormus bu hormon. Belki benimki asiri temkinli olma hali, yine de iyidir temkinli olmak :)

Bu arada yarin H. ile ilk dogum dersine gidecegiz. Cok fazla yeni bilgi ogrenecegimi sanmiyorum ama Ycurl'un de soyledigi gibi en cok eslere, H.'ye yarayacak gibi geliyor bu dersler. Biz kadinlar hormonlarimiz, degisen vucudumuz, ilgimizin bu konuya fazlaca yonelimi gibi faktorler sayesinde cok daha hazirlikliyiz doguma ve bebege ama H. icin durum farkli. O "bakalim, zamani gelince hallederiz" mantiginda. Bakalim derslerden sonra ne degisecek?

12 yorum:

  1. Ben kafasini hissedebiliyorum. Ayaklariyla yaptigi tekmeleri de... Bazen epey guclu oluyor. Bebegin anne karninda aktifligi ile dogduktan sonra aktifligi arasinda iliski varmis. O zaman ben yandim da ne yandim :) Sabah, gece, uyurken, calisirken hissediyorum aktifligini. Su zamanlarda evet kilo alman gerekama bebege yarayacak seyler ye haliyle bol kalorili yemek bence bir sey ifade etmiyor. Benim de iki haftada gozle gorulebilir kilo artisi oldu.
    Dogum derslerinin eslere faydasi oldugunu dusunuyorum. En azindan kendilerini hazir hissetmeleri ve ne yapmalari gerektigi konusunda bilgileniyorlar. Ben yararini gordum. Buyuk olasilikla rahatlama teknikleri ogretecekler. Surekli yapmak gerek haliyle. Umarim sinifiniza garip tipler dusmez :) Eger olumsuz konusmalar duyarsan kulaklarini tika. ;)

    YanıtlaSil
  2. Hahaha, yandınız siz ;) Çünkü aktiflik ilişkisi gerçek. Yani bizim öyle oldu. Bir cenin hiç bu kadar hareket eder mi ya diye düşünürken, şimdi anlıyorum ki bu cenin, yavru su'ysa saniye durmaz, deli çaylar gibi akar :)

    Tansiyon konusu benim de aynı, o yüzden hiç moralini bozma, bir problem çıkacağını zannetmiyorum. Arada çakır keyif dolaşmak da fena değil aslında, hamileyken ve emzirirken insan içkiye hasret kalıyor biraz da :)

    ycurl'a katılıyorum, doğum dersleri eşlere daha faydalı oluyor. Gerçi ben de çok pratik yararlarını görmedim değil, nefes teknikleri ve fokal point konusunda; bir de gerçek doğum videoları izlemek çok iyi olmuştu. İkimizin de ağzımız açık şaşkınlık içerisinde birbirimize baktığımızı hatırlıyorum.

    Kendine iyi bak, portakallara da! Bütün ay boyunca kilo almamak??? Ben toplamda 11 kilo almıştım ama bu aylarda 3'er 5'er gidiyordu poundlar. Neyse taşınınca rahatlamışsındır umarım. Bu arada taşınmak da hamilelerin kaderi sanırım...

    YanıtlaSil
  3. Ycurl: O iliskinin detaylarini merak ediyorum ben de :) Bizimki gunduz durmuyor, ben uzandigimda da. Ama gece yattigimda (dun gece yine hickirdi gerci) 10dk kadar hareket edip sabah ben uyanana kadar beni uyandiracak sertlikte kipirdamiyor.

    Zaten abur cubur diye sadece Nutella'yi yedigimi, onu da eskisi gibi sevmedigimi soyleyebilirim. Yuksek kalorili degil de daha sik yemeye calisiyorum ben. Bir de bal, muz yemezdim pek, onlari ekledim menume :)

    Bu kurs sahiden faydali oldu bizler icin de. Daha bilincli olmani sagliyor. Siniftakilerin hepsi duzgun insanlar. Hic abuk sabuk sorular, endiseler duymadim. Ama bir cift var, aman bu kadar da nazli olunmaz ki dedirtiyor arada :)

    Evren: Eger gercekse bizim oglan gunduzleri canavar, geceleri de uyuyan bir bebek olacak. Super!!!
    Tansiyon da yuksek olacagina dusuk olsun. Soyle iki kadeh sarabin yerini alacaksa hele, daha ne isterim :))

    Dogum videolarini izledikten sonra biz birbirimize bir sure bakmadik bile, konusmadik. Ne zaman ki ben "o neydi ya oyle" deyince H. de rahatladi. Ikimiz de saskinlik icindeydik. Cok garip deyip duruyoruz simdi.

    Toplamda 11 kilo sansim yok benim (ne kadar az almissin). Ben toplamda 16ya kadar yolum oldugunu dusunuyorum. Herhalde o 3'er 5'er poundlar bunu mumkun kilacak :))

    YanıtlaSil
  4. Aman iyi sevindim, uyusun geceleri. Bazı bebekler 7 haftalıktan itibaren başlıyorlarmış zaten gece boyu uyumaya. Bizimki herhalde 7 yaşında falan başlayacak ;)

    Doğum videolarını hatırladım, biz de bakamamıştık bir süre, zaten epey duygulanıp ağlamıştım. Gerçi ben hep sulugözümdür, ama o dönem ekstraydı. Hamilelikteki hormonlardan mı oluyoruz böyle bilemiyorum.

    Yok ya allmazsın o kadar, alsan da boşver, hiç önemi yok! Hem bebekle yapabileceğiniz egzersizlerden bir demet koydum bloga, bakarsınız sonra :)

    YanıtlaSil
  5. Evren: Egzersizlerinizi gordum, supersiniz! Bende bu usengeclik oldukca cok zor senin gibi bebekle egzersiz yapmam :) Daha cok bebegin aktif bir cocuk olacagi umidine sariliyorum. O kosacak ben de arkasindan gidecegim, fark etmeden gidecek kilolar (tembelim cok fena) :)

    Toplamda 11 kiloyla kapatmama imkan yok cunku coktan aldim ben o kadar kiloyu :) Sadece son iki aya yakin zamandir yeni kilo almiyorum.

    Bir de su duygusallik konusu... Ben hayatimin hic bir doneminde dogum, bebek vb. sahnelere dayanamamisimdir, illa ki gozlerim dolar. Simdi daha da artti o duygusallik. Her seye aglayan hamilelerden olmaktan cekinirdim, neyse ki o olmadi. Dogum sahneleri ve bir de annem/kerdeslerimi anmak yetiyor bana :)

    YanıtlaSil
  6. Neden dogum videolarina o kadar sasirdiniz anlamadim ben... Ne gosterdiler size merak ettim. Ben daha cok boyle sakin dogum yapilabilmesine ve surecin uzun olmasina sasirmistim (filmlerde falan sancisi tutar hamilenin, bagirmaya baslar, zor yetistirirler hastane ya, hic mi hic alakasi yok).

    YanıtlaSil
  7. Nese: Saskinlik derken "aaa bak ne ilginc! saskinligi degildi bizimki :) Daha cok durumun kafamizdaki imkansizligi (kocaman bir kafanin cok da buyuk olamayacagini dusundugumuz vajinadan cikisi) ile gercekliginin yarattigi karmasik hislerdi bizimki.
    Videolarda farkli farkli dogumlar kesit kesit gosteriliyordu. En basindan asama asama, her kadinda sureclerin ne kadar farkli ilerledigini ornekliyordu. Mesela aynen filmlerde oldugu gibi cok kisa surede dogum yapabilen kadinlar oldugu gibi, 14-24 saat suren sancilarla bebeklerini dunyaya getirenler vardi.

    Sende de oldugu gibi kafamizdaki dogum fikrini degistirdi bu videolar. Bazilarinin urkutucu oldugunu soylemeliyim :)

    YanıtlaSil
  8. Hey Allahim niye hamile kadinlara urkutucu dogum videolari gosteriyor bunlar yahu? Bize oyle acik secik sadece bir tane gostermislerdi, onu da gostermeden bastan uyarmislardi.
    Ilk dogumda oyle kisa surede yani hastaneye yetisemeyecek kadar kisa surede dogum yapani ne duydum ne gordum... Vucudun bu ise alismasi lazim, kasilmalar (ya da daha urkutucu adiyla sancilar) yavas yavas gelip seni hazirliyor, daha sonraki kuvvetli sancilara...
    Duygusallik cok normal, hormonlar acayip aziyor hamilelik ve sonrasinda. Ben ota .oka agliyordum :-) Ozellikle dogum-bebekle ilgili seylere.
    Guzel seyler bunlar... Ne olursa olsun dogum da guzel bir sey... Zor bir is ama bilgilenmissen ve psikolojik acidan hazirsan ustesinden geliyorsun bir sekilde. Ve sonunda bebisine kavusuyorsun!!!

    YanıtlaSil
  9. Acikcasi ben de urkutucu bulmustum ama sonradan bunlari izlemenin bana cesaret verdigini dusundum. Ne oldugunu, nasil olacagini bilmek iyi oldu. Bilinmeyenden korkar insan genelde ya, bilmek rahatlatti. Tabii ki her dogum farkli ama Nese'nin dedigi gibi ilk dogumda oyle hastaneye yetisememe olayi pek olmuyor. Ve evet katiliyorum, cok guzel seyler bunlar :)

    YanıtlaSil
  10. Bana gore herhangi bir dogum sahnesi oldukca urkutucu. Cunku alisildik degil, kendini oradaki kadinin yerine koymak zor. Baslarda bebegin karnimda hareket ediyor olmasi da benzer bir urkutucu his yaratiyordu. Yaratik gibisin iste, icinde bir seyler kipir kipir :) Yanlis anlasilmasin, derslerde bizi korkuttular diye bir sey yok. Sadece biz sandigimizdan daha saf ciktik :)

    Dogumun baslangici eger tibbi olarak belirlenmemisse kadindan kadina fark eden bir sey sonucta. Ilk sancilari yuksek agri esigi sayesinde hissetmeyebilir, suyu gelmemis olabilir. Son asamadaki sancilari 20 dakika suren bir arkadasim var. Her iki hamileliginden de cok cekmis ama dogumu cok kisa surede bitmis oldugundan dogurma kismini hamilelige tercih ettigini soyler hep :)

    Evren dedigin gibi onceki saskinlik yerini rahatlamaya birakiyor. Bir de kendime rol model olarak annemi sectim ben :) 6.2kglik cocugu dogal dogumla dunyaya getirmis minyon bir kadin olarak idolum olmustur (sonrasinda yine 4kusur kglik bir cocuk daha dogurmus, yetmemis :)). O kucucuk kadin bunu yapabilmisse ben hayli hayli yaparim diyorum :)) Stres yok, tasa yok. Simdilik, bakalim sonrasi nasil olur...

    YanıtlaSil
  11. Vay be super!!! Ayrica da kocaman bir Masallah :)))
    Evet evet sen hayli hayli yaparsin!

    Bu arada saflik konusu bizde de ayniydi ;)
    Sevgiler!

    YanıtlaSil
  12. Bizim seyrettigimiz videolarda urkutucu bir sey yoktu. Hos ben boyle sogukkanli bir izlenim ciziyorum ama dogum aninda urkersem hic sasirmayacagim :) Neyse sonuc olarak discover kanalinda hayvanlarin dogum belgesellerini seyretmistim o yuzden bize seyrettirilen bebek dogumlari bana inanilmaz mucizevi gorundu. Her kadinin anatomisi farkli o yuzden birine uyan digerine uymayabilir. Mesela ben agri esik derecemi bilmiyorum. Psikolojik olarak hazirlik onemli sanirim. Hypnobirthingin temel felsefesinde de bu var. Uygulanabilir uygulanamaz yasayip gorecegiz. Hepimizin farkli bir hikayesi olacak. Benim annem de 4 cocuk dogurmus 2sini evde. Hatta cok sasirdi ben normal dogum filan deyince. Eee dedim sen dogurmussun ben de deneyeyim :))

    YanıtlaSil