20 Kasım 2009 Cuma

Yerim! Isiririm!

Bir onceki yazinin yorumlarinda Rahel'e cevap yazarken karar verdim. Ufak capli sozel bir arastirma yapacagim. Buradaki farkli kokenli Amerikali'lara, Hintli'lere, Hispanik'lere, Cinli'lere vb. soracagim: Ultrasondan evvel neymis kulturlerindeki cinsiyet tayin yontemleri? Bir de bebegi sevmek icin kullandiklari kaliplar neler? Tabii muhabbeti genisletip, bebege/hamile kadina dair eski inanclari falan da sorabilirim. Ilginc olacak :)

Bu arada fark ettim de "yerim, isiririm" diye seven tek milletiz herhalde.
Asagidaki gobek fotografini gonderdigim emailde erkek kardesim "yerim ve isiririm"li cumleler kurmus. Annem "ananesi onu yer" demis. Kizkardesim ise "teyzesi onu kimseye yedirtmez" demis :)
Onu da soracagim "milletler-arasi hamilelige/bebege yaklasim" farkliliklari/benzerlikleri calismamda :))

Bu arada 16. hafta doktor kontrolumuze gittik bugun. Kalp atislari dinlendi, gerekli testler icin ornekler verildi. Bebek cok hareket ettiginden kalbini dinlemek guc oldu biraz. Burada hareketli bebeklerden korkuyorlar midir nedir, doktor "ama hareketli bebek iyidir, saglikli demektir" gibi bir aciklama yapti bize. Bizse ikimizden dogacak cocugun yerinde oturabilen turden olabilecegini aklimizdan bile geciremiyoruz. Ben ilkokulu en arka sirada ayakta durarak, firsatini buldugunda agac tepelerinden inmeyen aktif bir cocukken H.'nin de benden asagi kalir hic bir yani yokmus. Ehh bizim bebek de hareketli olacak, basindan kabullenmisiz :)

Sonunda bebegin18 haftada cinsiyetini de ogrenebilecegimiz ultrason olacak. Henuz net gunu alinmadi ama 4 Aralik sanirim. Heyecanla bekliyorum dogrusu. Sanki cinsiyetini ogrenince bir kisilige burunecek bebek. Bir isim dusunebilecegiz ona, ailemizin daha bir bireyi olacak sanki :)

9 yorum:

  1. Gecenlerde bir arkadas aklima kurt dusurdu. Sizinkini ne kadar erken soylemisler oyle ultrasonda sonra kiz cikmasin bak dedi. Oturdum ne yaptim biliyor musun 12.haftada cinsiyet belirleme makalelerini arastirdim :) Uzerine bir de verilen ornek ultrasonlarla bizimkileri kiyasladim. Doktora hak verdim :)) Ben su kaynaktan yararlandim: http://www.baby2see.com/gender/study_ultrasound.html
    Zaten bakarsan aslinda tahmin etme yuzdeleri oldukca yuksek. Bosver zaten saglikli olmasi en onemlisi gerisi hikaye ;)
    Tamam tamam isin b. sini cikardim galiba :))

    YanıtlaSil
  2. Hayırlı uğurlu olsun minik bebek. Sağlıkla doğsun!

    Bu arada benim kızım da karnımda inanılmaz hareketliydi. Eşimle kanepede otururken ve birbirimize hiç temas etmezken bile eşim tekmelerini kanepenin diğer ucundan hissederdi. Şimdi 15 aylık ve doğduğundan beri inanılmaz hareketli bir çocuk. Darısı başınıza :)

    YanıtlaSil
  3. Cin takvimi bir numeroo :P
    100% degil tabi ama benimki dahil pek cok arkadasimda dogru sonuc vermisti :P

    Bir de gecen cumartesi kiz arkadaslarla takildik, bir arkadasimiz hic duymadigim bir cinsiyet tahmin etme yonteminden bahsetti :)

    Masanin uzerine guzelce bir tea towel ser. Sonra da onu masadan kaldir :) Gerisini sonra yazarim artik, seni etkilememek adina :P

    Bilimsel degil ama sirin seyler bunlar :D

    YanıtlaSil
  4. ycurl: yok isi abartmadin bence :)
    bizim 12. hafta ultrasonumuzda teknisyen bakmak istemedi cinsiyete. biz "soyle bir baksak" diye rica edince o taraflara gitti. gordugumuz basbaya erkege benziyordu, o da "kesin bir sey soylemek yanlis olur" dedi. tabii elimizde ultrason resmi falan yok :) ama eve gelip yaptigimiz ilk is gordugumuz goruntunun neye benzedigini anlamaya calismakti.

    "12. hafta" yazimda anlatmistim. http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html adresindeki goruntulerden sonra (11. haftaya bak, neredeyse ayni kiz ve erkek) ikna oldum ben de, gordugumuz kiz da olabilirdi erkek de. Cunku biz 'aci'ya yogunlasmamistik. sadece buyukluge bakmistik.

    oysa "angle of dangle" diye bir sey varmis :) http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html#angle_of_dangle anlatiyor bunu. anladigim kadariyla genital cikinti kizlarda omurgaya 30 dereceden daha az, erkeklerde ise 30 derceden genis bir aciyla gorunuyormus.

    belki sen de coktan aci hesabi yapmissindir :)
    bizim ultrason iki hafta icinde olacak, kesin ogrenecegiz o zaman :)

    YanıtlaSil
  5. Senem: Hosgeldin! Tesekkurler guzel dileklerin icin. Sabirsizlikla bekliyoruz biz de bebegi soyle kolaylikla hissedebilecegimiz gunu. Neva'ya opucukler!

    Anne ve Bebisi: Cin takvimi kuzenimde tutmadi, bakalim bende olacak mi. Dedigine gore kiz olacakmis bizim bebek :)
    Bu masa ustune havlu teknigi cok esrarengiz oldu ama :)

    YanıtlaSil
  6. Evet ben aciya baktim cunku 12. haftada buyukluge gore ayirtetmenin imkani yok. Sanirim doktor da o aciya bakiyor zaten. Bizimkinin bir resmi o aciya uygundu ama yok pergelle olcmedim :) Cin takvimi uymuyor bu arada bana orada kiz cikiyor. Ama birden fazla Cin takvimi var galiba. Yalniz bir test yapmistim baslarda %70 oglan cikarmisti ama hangi sitede hatirlamiyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    E ben de merak ettim bu araştırmanın sonuçlarını, paylaştın mı sonra, ben mi kaçırdım? Paylaşınca buraya bir link verir misin?

    Bir de Mama PhD diye bir kitap var belki duymuşsundur, yine PhD yapan 2 çocuk annesi bir arkadaşım ısrarla almamı tavsiye ediyor. Ben hala alamadım ama bu Christmas için güzel bir hediye olabilir diye düşünüyorum, en nihayetinde masanın üzerinde duran binlerce sayfayı bir süreliğine kaldıracağım :)

    Bir de bu isim verince bir kişiliğe dönüşmesi tespiti çok hoş. Buna benzer temalı bir kitap almıştım benim yavru su'ya: The Old Woman Who Named Things. Benzer temalı, tavsiye ederim :)

    Tez için çok kolay gelsin!
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Ycurl: Cok gec yaziyorum yorumuna cevabi. Gozumden kacmis, kusura bakma.
    Evet aciymis isin puf noktasi. Ben sanardim ki sadece cikintilara bakiliyor :) Cin takvimi bana da uymadi, kiz dedi. Kuzenimkini de erkek dedi ama onun da kizi oldu.

    YanıtlaSil
  9. Evren: Hosgeldin oncelikle :)
    Ben o arastirmanin sonuclarini esas arastirmamin yayinlanmasi yuzunden cok ihmal ettim. Bir sey kacirmis degilsin yani. Bir firsatini buldugumda ogrendiklerimi yazacagim, bakalim ne zaman...

    Tavsiye ettigin iki kitaptan da haberim yoktu. Bakiyorum simdi, tesekkurler :)

    YanıtlaSil